Предполагаемата картина на Джаксън Полък, открита у нас, има посвещение на гърба си за рождения ден на американската актриса Лорън Бекол. Това съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

За откритата картина се разбра във вторник след акция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. 

ГДБОП конфискува в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Изготвените експертизи до момента сочат, че стилът на рисуване отговаря на творчеството на известния художник, но предстои да се извършват още оценки на платното.

„Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“. Това пише на гърба на картината заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Адвокатката на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

Петрова уточни, че първоначално е изготвена справка от двама експерти от Националната художествена галерия, включително експерт реставратор, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на особеностите характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Експертите уточняват, че това е важен, но не решителен елемент към авторската идентификация. Според тях би било полезно да се направи анализ на свързвателя на боите, като това изследване изисква вземане на проба, което на този етап е невъзможно.

Ръст на борбата с организираната престъпност отчитат от ГДБОП

По време на акцията на ГДБОП първоначално са задържани няколко души, единият от които е българин. Няма данни творбата да е била категоризирана, нито да е била обявена за издирване.

Прокуратурата нито потвърди, нито отрече информацията, че картината е била част от колекция на бившия  комунистически румънски лидер Николае Чаушеску.  Десислава Петрова уточни единствено, че  по произведението има много надписи и означения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм