19 февруари – един от най-черните дни за България, започна с възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“ в Карлово. 

Дванайсетокласничката Мария Кръстанова прочете своето есе, отличено в традиционния литературен конкурс на Средно училище „Васил Левски“ – Карлово.

На паметника на Апостола бяха положени Гирлянд на славата, венци и цветя.

В родния дом на Левски официални гости и граждани отдадоха почит към майката на Левски Гина Кунчева.

С тазгодишната награда на карловския комитет Васил Левски беше удостоена 12-класничката Дара Христова, а а седемгодишният Петър Костов изпълни стихотворение за Левски.

Проведе се и среща-разговор с Христина Богданова – праправнучка на Яна, сестрата на Левски, представен бе и третия том от поредицата за Васил Левски – „Нови документи и изследвания“.

Стотици присъстваха снощи на площада в родният град на Апостола на възпоменателната церемония в почит на Левски. Слово произнесе и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който припомни делото на Апостола, неговите завети и послания, непреходни и актуални днес.

В подножието на паметника на Апостола сведоха глави и паднаха на колене и кметът на Карлово Емил, министърът на културата Найден Тодоров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, общински съветници, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, Пловдивският митрополит Николай, кметове на общини и населени места, представители на културни и просветни институции, граждани. 

Възпоменателната церемония завърши със заря в небето над Карлово.