“Това, което се случва в българския футбол, е продължение на токсичната обстановка, в която се работи в последните десетилетия. Какъвто и е да е Иван Славков, например, няма човек, който да се познава с него и да каже лоша дума за него. Той предаде щафетата с голяма надежда на Боби Михайлов. Част от отбора от ‘94-а показа, че те може да са чудесни футболисти, но не знаят как се управлява тази система и са в нея само заради келепира”. Това каза в “Кой говори” с Александър Детев журналистът Камен Алипиев

Той добави: “Те си мислят, че са направили много хубави неща за българския футбол. Ако бяха направили и то встъпвайки преди 18 години, сега щеше да има добри резултати.

"Това е краят на тези хора като футболни ръководители. На конгреса обаче те ще имат свой кандидат за президент на БФС - Красен Кралев и Краси Балъков се спрягат за имена. Тоест, ще има проксита на сегашните ръководители", обобщи журналистът.

Влогърът Асен Генов обясни, че за Иван Славков-Батето често се говори “в контекста на онова разследване на Би Би Си за корупция, но ако го сравним с Пплатини, негов колега по коруцпя, то Батето е като малко момче, което е изпратило на баща си джобни”. Генов подчерта, че тезата на Борислав Михайлов е, че понеже ръководството не играе на терена, затова резултатите не са такива заради тях, че тяхната задача като ръководство била друга - “явно танци и софри, почерпки”.

Във връзка с Димитър Бербатов Генов коментира, че “той е като в политиката - младите и красивите идват, но се провалят заради липсата на опит, не знам дали на мястото на Боби той би бил българския футболен Кисинджър”. Сред гласените имена за приемственик на Михайлов влогърът е чул и това на Гонзо. “Каквото виждаме в голямото общество, това виждаме и в малкото”, обобщи Генов ситуацията.

Психологът Иван Иванов заяви: “Футболът и тази система е метафора на начина, по който функционират българските институции. Как от една легенда можеш да се превърнеш в леген за мръсно съдържание. Това е защото бъркаш ролята, от която си бил легенда. Като попаднеш във властта, без да имаш качества, а системата те поддържа, ставаш пародия. Ако в БФС не се направи коренна реформа, се опасявам, че винаги ще имаме такъв тип водене… БФС е класически пример как можеш да постигнеш корупция на работната задача”. 

Журналистът Емилия Милчева пък припомни, че нито прокуратурата, нито МВР са “драснали” по темата с черното тото, за което тя казва, че непрекъснато чува подмятания. Трансферите на футболисти са един от начините за пране на пари, добави Милчева. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм