От 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани общо 12 342 опита за нелегално преминаване на границата, което е със 70% по-малко в сравнение със същия период за миналата година. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, предаде БТА. Форумът започна в събота и ще продължи и в понеделник.

Центровете на Дирекция „Миграция“ са запълнени на около 25%, сравнено със същия период миналата година – те са били на 100% запълнени, добави Стоянов.

Всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да предизвика риск за сигурността, посочи вътрешният министър. Всеки източник на информация или дезинформация получава незабавно разпространение чрез медии и социални мрежи.

Много говорители представят един или друг аспект на сигурността и излагат факти в подкрепа на вижданията си, които обаче, понякога, са силно избирателни. Истината не е новина, а общественото недоволство е плодородна почва за дезинформация. Когато излезе официална позиция или опровержение на даден факт, всички, много често, са убедени в обратното, коментира Калин Стоянов.

Имаме примери за това как пропаганда и реч на омразата, изпратени от фалшиви профили в социалните мрежи, може да предизвика проява на насилие и то от малолетни в центъра на София, каза той. Необходимо е да работим за открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, обясни Стоянов. Според него всички тези усилия биха били напразни, "ако не успеем да възстановим общественото доверие". По думите му изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план.

Министърът даде пример с миграционната ситуация. В публичното пространство много често се разпространяват изцяло неоснователни твърдения за засилен на натиск и превръщането на страната ни в гето на нелегални мигранти. Истината е, че от септември 2023 г. се наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България, обясни той.

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо ни напомни за нашата уязвимост, посочи Стоянов. Може само да гадаем дали е могъл да бъде предотвратен, ако обществената бдителност на т.нар. първа линия е била подготвена за разпознаване на ранните признаци, както това е необходимо и в контекста на редица други проявления в широкия спектър на радикализацията до домашното насилие, коментира служебният министър.