Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО. В неделя ще заседават представителите на Комитета по демокрация и сигурност и Политическият комитет на Парламентарната асамблея.

В дискусиите ще се включат служебният вътрешен министър Калин Стоянов и служебният заместник-министър на отбраната Невяна Митева.

В проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност се препоръчва по-голямо производство на боеприпаси и двустранни споразумения за подкрепа на Украйна, посочва БНР. Част от препоръките е възможно да бъдат приети като решения след срещата на Алианса във Вашингтон през юли.

На откриването на пленарната сесия на 27 май, понеделник, към участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще се присъедини генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Както Дарик съобщи в петък, близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО обсъждат ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.