Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева спечелиха още четири медала за България от финалите на отделните уреди на Европейското първенство в Будапеща, съобщи dsport. 

Калейн триумфира със златото на обръч и добави бронз на бухалки. Стилияна Николова завоюва сребро на обръч, а дебютантката на шампионат на Стария континент - Елвира Краснобаева, стигна до бронза на лента. 

В първия финал за деня Боряна Калейн завоюва европейската титла на обръч, а Стилияна Николова спечели сребърния медал. Титлата на Боряна на този уред е първа за България от 1988-а година насам, когато Адриана Дунавска и Бианка Панова поделят отличието с Александра Тимошенко. 

Калейн триумфира с оценка от 35,250. Стилияна получи 34,950, а трета се нареди младата украинска гимнастичка Таисия Онофричук с 34,900 точки. 

Във финала на топка страната ни бе представена само от Николова, която се нареди пета. На бухалки, където се класираха Калейн и Елвира Краснобаева, Боряна добави още един медал за България, след като допусна грешка в самия край на изиграването си, но трудността на композицията ѝ позволи да завоюва бронза с оценка от 32,900 точки. Краснобаева, която дебютира на Европейско първенство, допусна груба грешка ѝ остана последна в този финал. 

Елвира се събра много бързо след грешките на бухалки и изигра добра лента, която ѝ донесе бронзов медал на първото ѝ Европейско с оценка от 33,700. Николова остана в подножението на стълбичката на лента с 33,500. Шампионка на лента стана Дария Варфоломеев, следвана от София Рафаели. 

В многобоя при жените Стилияна Николова спечели абсолютната европейска титла, ансамбълът повтори постижението ѝ, защитавайки титлата си от Баку 2023, а националният ни отбор взе златните медали и в отборната надпревара.