Над 71% от имащите право на глас в Пловдив и областта са избрали да не отидат изобщо до урните на 9 юни.  3% от останалите са отбелязали "не подкрепям никого" в бюлетината за избор на народни представители в българския парламент. 

Най-големият крах в двата избирателни района е за коалицията ПП-ДБ, които губят общо 30 000 гласа с резултат - 50% в сравнение с извънредните парламентарни избори миналата година. Те ще подарят 2 от мандатите си на новата политическа сила в народното събрание - ПП "Величие". Преференции за Манол Пейков изместват  Йордан Иванов от второто място в листата на ПП-ДБ.

Втората партия, която бележи крах е БСП, която записва този вот в историята си с още минус 9000 избиратели от двата района. Резултатът е: БСП остава 6-та политическа сила в 16 МИР,  с по-малко гласове са само ДПС. Вътрешнополитическите скандали преди началото на предизборната кампания явно се отразяват с протестен вот на симпатизантите и към наложената от Корнелия Нинова за водач на листата в 17 МИР Веска Ненчева от Карлово.

Друг кандидат за депутат от Карлово обаче носи по-голяма изненада за вътрешнопартийните редици и това е Джемил Караали, който има по-голям преференциален вот от водача на листата на ДПС в Пловдив област  Рамадан Аталай - депутат в 12-ет български парламента. Случилото се е в подкрепа на прогнозите за разместване на пластовете в ДПС. Предварителните резултати от изборите показаха доста по-голям резултат за партията на Делян Пеевски, но при 100% обработка на протоколите стана ясно, че ДПС ще има отново по едно депутатско място от двата района.

ГЕРБ запзват твърдия си резултат в проценти, но реално за лидера Бойко Борисов и за бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева са гласували 15 000 по-малко жители от Пловдив и региона, в сравнение с изборите на 2 април миналата година. В областта листите пренарежда треньорът по карате Младен Шишков от Раковски.

 "Възраждане" и ИТН запазват най-стабилно подкрепата си от двата избирателни района.

Недействителните гласове на изборите за Народно събрание от Пловдив и областта са близо 4500, като всички са от хартиени бюлетини.

В 17 МИР Пловдив област избирателната активност бележи рекорден спад от 26%, а в града тя е близо 33%.