Бойко Борисов, който бе водач на листата в Пловдив, не успя да спечели повече гласове за партията си на изминалите избори 2 в 1 тази неделя. За кандидатите на ГЕРБ са гласували 11 656 избиратели по-малко, отколкото за настоящия кмет на града Костадин Димитров. На 29 октомври миналата година, той спечели местните избори с гласовете на над 37 000 пловдивчани и според анализаторите, мнозинството от  избирателите тогава са дали своя глас за личността Костадин Димитров*.

На вота за парламентарните избори на 9 юни за листата на ГЕРБ гласуваха близо 25 400 симпатизанти. 

В сравнение с парламентарните избори през 2023 г. партията на Бойко Борисов намалява подкрепата си с над 5500 гласа в града и с над 9000 в Пловдив област.

*По повод резултатите и анализите от местните избори през 2023, председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков коментира в социалните мрежи:

"Важно е да се подчертае, че това не е вот за Бойко Борисов, а за неговата политическа партия и то през оценка на кандидатската й листа в дадено населено място. Изборите за кметове са винаги мажоритарни и е естествено гласовете да са в подкрепа на участващите личности. Коректен резултат колко са твърдите симпатизанти на една личност в един град може да бъде измерен само ако тя е мажоритарен кандидат в него".