Боровите процесионки не застрашават човешкото здраве, ако сме предпазливи с тях. Те могат да причинят алергични реакции, но само, ако ги пипаме или вдишаме част от ресничките им. Това обясни доц. Марио Лангуров – ентомолог в Националния природонаучен музей към БАН.

Ако ги срещнем да преминават наредени една зад друга като процесия, откъдето идва и името им, не би било проблем дори да ги разгледаме от 20-30 см. разстояние, важното е да не ги доближаваме и докосваме, съветва той.

Припомняме, че преди няколко дни хора се оплакаха в социалните мрежи, че техни домашни любимци са починали, а деца са с тежки алергични реакции, в резултат на досег с процесионки.

"Боровите процесионки живеят в паяжинни гнезда, които могат да се забележат по клоните на някои иглолистни дървета. Популацията им не се е променила през последните 20 години, а причините да ги виждаме по-често са две – масовото залесяване с борове и по-топлите зими", каза доц. Марио Лангуров.

Той е категоричен, че те не са опасни за живота на хората.

"В парковете и градските пространства рядко се срещат борови процесионки", обясни Лангуров.

Самият той сподели, че е виждал само веднъж в живота сипроцесия на такова място и обясни какво да не правим, ако ги срещнем.

Марио Лангуров добави, че боровите процесионки не са опасни и за домашните любимци, защото те са много по-предпазливи от хората.

Чуйте подробности от стажант-репортера Християна Тасева в прикачения звуков файл.