От 29 януари до 5 февруари учениците в Пловдивска област ще учат онлайн. Това реши на свое заседание Областният оперативен щаб за борба с грипа. Преминаването към неприсъствена форма на обучение се налага заради повишения брой заболели ученици в региона от грип и остри респираторни заболявания. Противоепидемичните мерки остават, като грипната епидемия в Пловдивско се удължава още една седмица. На 5 февруари щабът отново ще се събере, за да реши дали учениците да бъдат пуснати в грипна ваканция. Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова добави, че в някои общини като Брезово и Перущица отсъстващите ученици към момента са над 30%. Качва се процентът на отсъстващите и в Раковски и Куклен. Община Пловдив е малко под този процент, но с всеки ден цифрите се покачват с 2-3 %. Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева съобщи, че динамиката на процеса на разпространение на грип и ОРЗ в областта бележи тенденция на увеличение на броя на заболяемостта, особено във възрастовите групи на учениците. 30% са положителните проби при тях.

Проблемът с двусменния режим на обучение в Пловдив ще бъде решен в рамките на този управленски мандат. Това заяви в интервю за Дарик радио новият зам.-кмет на общината с ресор “Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование” Владимир Темелков. Общинската администрация започва тази година изграждането на нова сграда на Математическата гимназия. Проектът включва учебен кампус с плувен басейн, библиотека и допълнителни сгради, обясни Владимир Темелков.

Нов случай на домашно насилие: Мъж преби 74-годишната си майка. Насилникът е задържан от полицията. Той е 39-годишен жител на Пазарджик. Автопатрули на полицейското управление реагирали на получен сигнал за злосторника, установили самоличността му и го арестували за 24 часа. Спрямо него е образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на родител в условията на домашно насилие, което е под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 29-годишния Цветомир Пенков, който е обвинен в побой над приятелката си Ванеса. След заседанието на съда мъжът заяви, че ще обжалва решението на 1 февруари, когато ще заседват окръжните магистрати. Цветомир твърди, че не е нанесъл побой над Ванеса, тъй като бил болен. ''Нищо не съм направил! Всичко това са клевети от майката! За да не им вземат социалните детето, сега натискат мен"!, каза ЦветомирСпоред обвинението, има опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. В съда стана ясно, че е извършил посегателството над приятелката си в рамките на друга условна присъда. 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и спрямо четиримата мъже, обвинени в участие в организирана престъпна група за изнудвания. Двама от изнудвачите са полицейски служители и са заплашвали фенове на ФК „Ботев“-Пловдив. Ръководителят на групата е обвинен в пет случая на изнудване и принуда. Съдът счита, че има основателни предположения за съпричастност на обвиняемите към престъпленията и затова ги остави в ареста, за да не извършат други криминални деяния.

Ученичка в 11-ти клас в карловско училище се е самоубила миналата нощ. Оставила е предсмъртно писмо. Момичето е живеело с майка си. От полицията съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство. Вероятно се касае за любовна драма. Момичето е имало връзка с момче, с което се разделили, а младежът е имал взаимоотношения с друга девойка.

Пръскат срещу борова процесионка на повече от 10 хил. дка в Южна България. Въздушно пръскане е планирано през цялата 2024-та година в районите на горските стопанства в Кирково, Момчилград, Ардино, Асеновград, Пазарджик, Клисура, Хвойна, Хисаря, Гурково, Женда, Кормисош и др. Лесозащитните мероприятия са предвидени за територията на Южноцентрално държавно предприятие. Те ще се извършат след лесопатологични обследвания, лабораторни анализи и контролни проверки от лесовъдите, както и след сигнали от граждани. И през настоящата година ще бъдат проведени наблюдения в различни етапи от развитието на вредителя, отчитайки летежа чрез феромонови уловки за установяване степента на увреждане и анализ на яйцепръстенчетата.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров