Синдромът на скования човек (Stiff person syndrome) е рядко неврологично заболяване, чието диагностициране и назначаване на индивидуално лечение може да отнеме години, пише CNN.

Певицата Селин Дион обяви в четвъртък, че отменя свои концерти, защото е била диагностицирана със заболяването.

Селин Дион е диагностицирана с нелечимо неврологично заболяване

„Въпреки че все още се информираме за това рядко заболяване, сега знаем, че това е причината за всички спазми, които имах“, каза Дион.

Какво е Синдром на скования човек?

Синдромът се характеризира със скованост на мускулите и спазми, повишена чувствителност към звук и светлина и емоционална умора, която може да причини мускулни спазми, според Националния институт по неврологични заболявания.

Певицата Селин Дион отмени края на турнето си в Северна Америка по здравословни причини

„Често се свързва с мускулни спазми, които могат да бъдат доста тежки. Те могат да причинят падане, силна болка и значителни увреждания,” каза д-р Емил Сами Моукхайбер от Центъра за Синдром на скования човек към Johns Hopkins Medicine. „Паданията от тежки спазми са много чести. Тези спазми могат да бъдат предизвикани от стрес, тежки емоции, студено време”.

Тези спазми могат да бъдат достатъчно силни, за да счупят костите, и всяко падане може да доведе до тежко нараняване.

Селин Дион отложи шоу в Лас Вегас заради тежки мускулни спазми

Дион каза в изявлението си, че спазмите засягат „всеки аспект“ от ежедневието й, „понякога причинявайки затруднения, когато ходя и не ми позволяват да използвам гласните си струни, за да пея по начина, по който съм свикнала“.

Симптомите на синдрома също могат да причинят безпокойство.

„Много пациенти, ако не всички, изпитват безпокойство, което е присъщо на болестта, и това безпокойство всъщност се подхранва от физическите неразположения на болестта, които хората могат да имат“, каза д-р Скот Нюсъм, директор на Центъра за Синдрома на скования човек.

Филм, вдъхновен от живота на Селин Дион, ще бъде показан на Киномания

Кой е засегнат от Синдрома на скования човек?

Състоянието засяга около един милион души и повечето общи невролози срещат само един или два случая през живота си, обясни д-р Моукхайбер.

Първият случай на Синдром на скования човек е докладван през 50-те години на миналия век, според д-р Нюсъм, и болестта е била исторически наричана „синдром на скования мъж“.

Пробив в медицината: Лекарство за Алцхаймер показва добри резултати

Оттогава е установено, че засяга два пъти повече жени, отколкото мъже, и името е променено на Синдром на скования човек, за да се избегне объркване.

Какво причинява заболяването?

Смята се, че Синдромът на скования човек има характеристики на автоимунно заболяване, според Националния институт по неврологични заболявания.

Въпреки че точната причина не е ясна, според института "хората, страдащи от синдрома, имат повишени нива на GAD - антитяло, което работи срещу ензим, участващ в синтеза на важен невротрансмитер в мозъка."

Тютюнопушенето - основна причина за сънна апнея

Поради рядкостта на заболяването и неяснотата на неговите симптоми, хората често търсят лечение за хронична болка, преди да получат неврологична помощ. Средно са необходими около седем години, за да може някой да получи диагноза Синдром на скования човек, казва д-р Нюсъм.

„Понякога (бел. ред. – пациентите) биват етикетирани като луди“, каза той, „защото по време на ранните прегледи няма отличителните черти на Синдрома на скования човек.“

Как се лекува Синдромът на скования човек?

Няма известно лечение на синдрома, но лекарствата могат да облекчат симптомите. Имуноглобулиновите лекарства могат да помогнат за намаляване на чувствителността към светлина и шум, което потенциално помага за предотвратяване на падания или спазми.

Ново заболяване в резултат на Ковид запушва съдовете на тялото

Болкоуспокояващи, лекарства против тревожност и мускулни релаксанти могат да бъдат част от лечението на това заболяване. Центърът за Синдрома на скования човек също използва инжекции с ботулинов токсин.

„Ако не се лекува, болестта може да причини сериозни смущения в ежедневието“, обясни д-р Моукхайбер. Но с лечение симптомите могат да бъдат контролирани.

Дион, която разкри, че от известно време се бори със заболяването, каза, че има зад гърба си страхотен екип от медицински специалисти и подкрепата на децата си.

Какво трябва да знаем за болките в кръста и гръбначния стълб – „енергийната магистрала“ на тялото?

„Работя усилено с моя терапевт всеки ден, за да възвърна силата си и способността си да изляза на сцена отново“, каза тя. „Но трябва да призная, че беше трудно.“

„Това е много предизвикателно заболяване, което може да се отрази на нея, ако не се лекува агресивно, навременно и по подходящ начин“, каза д-р Мухайбер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм