Първите в света деца с променена генетична информация водят нормален живот, предаде ТАСС, позовавайки се на интервю на китайския генетик Хъ Цзянкуей за в. "Саут чайна морнинг пост". 

"Те водят нормален, мирен и спокоен живот. Това е тяхното желание и ние трябва да го уважаваме", казва ученият. Хъ Цзянкуей допълва, че не иска децата да бъдат прекалено обезпокоявани за целите на научни изследвания.

Бременна транссексуална двойка стана хит в социалните мрежи (снимки и видео)

Въпреки твърденията на генетика, понастоящем няма независимо потвърждение за успеха и безопасността на неговия експеримент.

През 2018 г. Хъ Цзянкуей смая света, като обяви, че е създал две генетично модифицирани близначки, наречени Лулу и Нана. Трето подобно дете, Ейми, се роди на следващата година. 

Три от най-важните решения, които някога ще вземете - и как да подходите към тях

ДНК на новородените е променена с помощта на метода за редактиране на гени CRISPR-Cas9 (КРИСПъР/Кас9). Хъ Цзянкуей редактира гена CCR5 при бебетата, който прави организма имунизиран срещу ХИВ инфекция заради генетична мутация.

Ученият плати висока цена за своите експерименти: през 2019 г. той беше осъден на три години лишаване от свобода за незаконна медицинска практика. Генетикът излезе от затвора през април 2022 г. и поднови научната си дейност.

Учени отгледаха в лаборатория човешки мозък и го имлантираха на плъхове

В интервю Хъ Цзянкуей казва още, че планира да създаде нова лаборатория в Пекин, която ще се фокусира върху генната терапия за редки вродени заболявания като мускулна дистрофия тип Дюшен. Това е смъртоносно заболяване, което засяга предимно подрастващи момчета и млади мъже. Ученият също така възнамерява да регистрира изследователска организация с нестопанска цел, наречена Пекински институт за изследване на редки болести (Beijing Rare Disease Research Institute).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм