Криминалното минало, а не евентуална опасност от атака и репресии, заплашва магистратите, които се оплакаха преди дни на брифинг на прокуратурата. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във форума за идеи „Стълбището” на Дарик радио. „Ако главният прокурор е жертва, то кой гражданин на държавата не е”, попита риторично Демерджиев. Според него брифингът на прокуратурата, който се състоя в разгара на предизборната кампания, представлява политическо говорене, а не говорене на магистрати. Прокуратурата многократно е пречила на изнасянето на информация от страна на МВР, но информацията, която самата прокуратура изнася публично най често е хаотична и няма последващи действия и резултати, каза още той.

Ръст на борбата с организираната престъпност отчитат от ГДБОП

Министър Иван Демерджиев - "Стълбището"

„Изнасянето на такъв тип информация първо трябва да става много внимателно от гледна точка на разследването. Прокуратурата многократно е пречила на МВР да изнася информация, била тя и полезна, с обяснението, че трябва да се иска разрешение от прокурора, който наблюдава производството. Много пъти това става произволно и дори напук, защото често част тази информация е важна и полезна.

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група

В някои случаи обаче самата прокуратура изважда информация. За съжаление почти всички случи, в които се прави това, няма последващи действия. Няма резултат. Понякога няма обвинение или пък има обвинение, но има оправдателни присъди. За мен е изключително странно главен прокурор и вътрешен министър да излизат и да се оплакват от репресии и не знам какво още. В случая това направи главният прокурор и за мен това е абсолютно неуместно. Когато държиш лостовете на най-сериозната система в правоохранителните органи, когато управляваш прокуратурата и имаш концентрирана власт, да се поставяш в ролята на жертва е абсолютно неуместно. Ако главният прокурор е жертва, то кой гражданин на това общество не е потенциална такава? За разлика от всички други той има инструментите и отговорността да предпази всеки, чиито права или личност са застрашени. Това, на което станахме свидетели е по-скоро политическо говорене, отколкото говорене на магистрати”.

Експерт по Дарик: Дълбоката примиримост към некадърността качва по върховете негодни хора

"Аз съм убеден, че на тези хора няма какво да им се случи, а ако има, то не е свързано с това, че са били свидетели в едно производство, а с криминалното им минало, което е достатъчно богато. Създават се изкуствени герои, а на всичко отгоре на нас ни е зададено да ги охраняваме, което е абсурдно. И до днес МВР охранява едни свидетеи, които имат публично известни прякори. С тези хора денонощно ходят полицаи, дори и в заведенията, които посещават и се унижават да стоят до тях и да ги пазят, защото така ни е разпоредила прокуратурата...",  каза Демержиев.

Полагат се изключителни усилия, за да разберат полицаите, че няма защитени хора и че никой полицай няма да бъде наказан, ако върши съвестно работата си, както се е случвало преди, каза още Демерджиев.

„Полагаме изключителни усилия всеки полицай да разбере, че няма защитени хора и няма кой да му попречи да извършва дейността си и той спокойно трябва да изпълни задълженията си, знаейки, че няма да пострада от това, защото преди това се е случвало. Назад в годините полицаите са страдали, когато са предприемали действия спрямо определени хора. Сега не е така и на всяка среща с редови служители аз им втълпявам едно и също нещо: Няма защитени хора. Изпълнявайте си функциите. Представете си, че вие сте държавата и се дръжте така, както бихте искали тя да изглежда”, коментира вътрешният министър.

Търговците на гласове се насочват към фирми с много служители

Иван Демерджиев коментира и акциите срещу купения вот. По думите му подходите за купуване на гласове биват най-различни. Търговците на гласове най-често се насочват към фирми с много служители. Пари се дават преди и след гласуване. Ниската избирателна активност прави купения вот много по-значим, припомни вътрешния министър.

Искри между прокуратурата и МВР

„Често ставаме свидетели на едни изчисления от страна на участниците в изборния процес за това колко преференции са необходими на даден кандидат и как те да бъдат осигурени. След като се изчисли броят на необходимите преференции те си правят разчет от къде могат да придобият тези гласове. Не винаги се насочват към ромски квартали и малцинствени групи. Напоследък им се струва перспективно да се насочат към тип икономически субекти, които имат много работници и служители. Това много лесно може да ги доведе до успех. Забелязвам, че напоследък ръководителите на такива структури директно призовават служителите си да гласуват за определен кандидат като недвусмислено им подсказват, че служителите им нямат избор и трябва да подкрепят въпросният кандидат”, обясни министърът.

Полски граждани каналджийстват у нас

Полски граждани пристигат  у нас, за да осъществяват трафик на мигранти. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във форума за идеи „Стълбището” на Дарик радио. Няколко хиляди евро струва транспорта на мигранти.  „Хората с празни раници няма от къде да извадят няколко хиляди евро, въпросът е кой го е направил и защо”, попита той.

„Сърбия, не Европейски съюз“: Протести в Белград (снимки)

Очаква се създаването на оперативна работна група, съвместно с Интерпол и участници от Сърбия, Турция, както и такива от европейските страни, която да е ситуирана у нас, каза още той. Чуйте какво още каза Демерджиев пред водещият Константин Вълков.

"Криминалният контингент има особеността да следи процесите и когато даден тип престъпления са актуални и доходоносни се насочват към тях. Такова престъпление сега е трафикът с мигранти, защото ако бъде задържан с наркотици, наказанията са изключително тежки. Ако е изправен пред рецидив, ще му се случат доста неблагоприятни неща, а за трафик на мигранти престъпникът може да е спокоен, че ако му е за първи път, ще бъде пуснат още на другия ден. Ще върви досъдебно производство и няма да бъде фиктивно наказан. От 2800 производства, които сме приключили миналата година, 157 са ефективно наказани с лишаване от свобода. Вчера имах среща с посланика на Полша и той подчерта, че полски граждани идват у нас, за да осъществяват тази дейност. Митовете, че мигрантите плащат по 100 евро за да бъдат транспортирани е манипулиране на общественото мнение. Няколко хиляди евро струва пътуването на мигрантите от Турция до точката, която си е избрал мигранта. Тези групи оперират на територията на цяла Европа. Имаме добро взаимодействие с Европол и готвим инициатива, в която да се включват представители на Турция, Сърбия и такива на страни членки на ЕС с идеята операцията да се осъшествява координирано на територията на няколко държави."

Министър Демерджиев изрази надежда страната ни да стане част от Шенген по време на испанското председателство на ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм