Английският физик и компютърен специалист сър Тим Бърнърс-Лий, считан за създател на World Wide Web, е роден на днешната дата през 1955 г. в Лондон, пише Darik Business Review.

Компютърните науки се отдават съвсем естествено на Бърнърс-Лий, тъй като и двамата му родители работят по създаването на първия в света компютър за масова употреба Ferranti Mark I.

Бащата на мобилния телефон: Някой ден устройствата ще са под кожата ни

След като се дипломира през 1976 г. от Оксфордския университет, Бърнърс-Лий в продължение на две години създава софтуер за английската компания Plessey Telecommunications Ltd.

След това той заема различни позиции в компютърната индустрия, в това число и като консултант по софтуерно инженерство през 1980 г. в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Женева.

Компютърната мишка става на 42 г. Историята ѝ обаче започва много по-рано

Докато работи в CERN, Бърнърс-Лий създава за себе си програма на име Enquire, която може да съхранява информация във файлове, съдържащи връзки (“линкове”) - впоследствие тази техника става известна като хипертекст.

След като напуска CERN, Бърнърс-Лий работи за английската компания Image Computer Systems Ltd., където проектира най-различни компютърни системи.

Apple започва ерата на „пространствения компютър“

През 1984 г. той се завръща в CERN, за да работи по проектирането на компютърната мрежа на лабораторията, разработвайки процедури, които позволяват на различни компютри да общуват помежду си, а на учените да контролират различни машини дистанционно.

През 1989 г. Бърнърс-Лий изготвя предложение за създаването на глобална система за хипертекст документи, която би използвала интернет. Неговата цел е да предостави на учените възможността да споделят своите резултати, техники и практики без да им се налага постоянно да разменят имейли.

Вместо това учените трябва да поставят тази информация “онлайн,” където техните колеги да я ползват по всяко време на денонощието.

Microsoft ще мотивира всеки да влезе в ерата на изкуствения интелект

В периода 1990-91 г. в програмната среда NeXTStep Бърнърс-Лий написва софтуера за първия уеб сървър и за първия уеб клиент, или “браузър” (програмата, която достъпва и показва файловете, взети от сървъра).

Първото приложение на мрежата в CERN е телефонният указател на лабораторията, което е доста обикновено начало на едно от технологичните чудеса на компютърната ера.

През лятото на 1991 г. проектът WWW, който вече е покорил учените в Европа, преминава отвъд океана и се влива в проекта Internet. Така възниква паралелният свят на новосъздадените съкращения, като URL, HTTP, TCP и HTML.

Изкуственият интелект на работното място: Защо е важно да го използваме?

Бърнърс-Лий създава първия уебсайт през декември 1990 г., в който описва проекта за World Wide Web. Той се появява в интернет от мрежата на CERN.

На сайта е обяснено какво представлява световната мрежа, как хората могат да използват браузър и да настроят сървър, както и да си направят собствен уебсайт.

На 6 август 1991 г. Бърнърс-Лий публикува съобщение за първи път в Usenet, с което отправя публична покана за сътрудничество с проекта WorldWideWeb и на практика прави новата информационна система публично достъпна услуга.

Google влиза стремглаво в ерата на изкуствения интелект

На 30 април 1993 г. от CERN обявяват, че информационната система ще може да бъде ползвана от всеки свободно и безплатно.

През 1994 г. в САЩ Бърнърс-Лий основава и оглавява World Wide Web (W3) Consortium в Масачузетския технологичен институт.

Консорциумът, в сътрудничество с други организации, разработва и усъвършенства стандартите за информационната система WWW и също така се грижи за това мрежата бъде отворена, без патенти и да не бъде притежавана от никого.

През март 2000 г. Тим Бърнърс-Лий е нареден от списание Time сред „100-те най-важни личности на 20 век“.

На 15 април 2004 г. става първия получател на новоучредената награда „Награда за технология на хилядолетието“. През същата година той е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II и получава наградата Орден на Британската империя.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм