Индонезийският селскостопански производител Таупик Рисмаван е притеснен за своята реколта от кафе. Той притежава плантация в Сумеданг на около 200 км от столицата Джакарта, пише Darik Business Review, позовавайки се на Reuters.

След като губи половината си реколта заради прекомерните валежи, сега той е изправен пред друг проблем заради метеорологичните условия – почвата може скоро да изсъхне прекалено много заради сушата, причинена от Ел Ниньо.

Жената на Бъфет отказа да си купи кафе за $4, било скъпо

Метеорологичния феномен обикновенo води със себе си продължителнo горещо и сухо време в тропическата страна.

“Ние се страхуваме не от спада на продукцията от кафе по време на дългия сух сезон, а от това, че този период може да убие дръвчетата и след това да чакаме още четири години, за да отгледаме нови. Ще трябва да изготвим план за напояване,” казва той.

Колко струва лате от Starbucks по света и у нас?

Прекомерните валежи вече понижиха производството от кафе на Индонезия до най-ниското му ниво от повече от десетилетие. Страната е четвъртият най-голям производител в света, така че евентуален спад в реколтата може да повиши допълнително цените в световен мащаб.

През 2023 г. цената на кафето нарасна с над 40%, достигайки рекордно високо ниво през юни.

От метеорологичната агенция на Индонезия BMKG казват, че Ел Ниньо вече засяга над две трети от страната, в това число и произвеждащите кафе региони на остров Ява и части от Суматра.

“В момента действаме предпазливо, защото има вероятност в периода август – октомври кафето да стане рядкост в Индонезия, според нашите исторически данни, което, разбира се, ще доведе до увеличение на цените”, казва Корнелиус Суанга, собственик на компанията за производството на кафе Kopikina.

Почти всички плантации за кафе в Индонезия се отглеждат от дребни фермери, като Рисмаван. Те използват традиционни методи за засаждане и ограничени количества торове.

Много от кафеените дървета са стари, като някои от тях са засадени преди повече от две десетилетия.

Правителството оказва натиск върху селскостопанските производители да засаждат отново дървета, в това число като предоставя разсад, субсидира закупуването на торове и отпуска заеми с ниски лихви.

Въпреки това, едва 2% от общата площ с плантациите за кафе са засадени отново от 2018 г. насам, според официалните данни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм