В ситуацията на пореден трус в правителството, който в условия на война може да доведе до растяща инфлация би било правилно решение опозицията да подаде ръка на управляващите и да покаже, че държавата стои над партийните различия. Това едва ли ще се случи, но по-лошото от поредните предсрочни избори, ще бъде резултатът от тях. Той няма да е по-различен, но тласка към все по-трънлив път страната ни. Това коментира в ефира на Дарик, д-р Зияд Ел Масри, който освен президентски съветник е бил дълги години и националния съвет на голяма политическа партия. В свой анализ на настоящата политическа ситуация, той насочва към зората на демокрацията.

„Симптомите насочват към диагнозата. В нашия случай те започват с демократичните процеси и развитието на корумпирания вот, който нормално във всяка държава с тази форма на управление е около 4 до 6%. У нас той расте като онкологично заболяване“, твърди д-р Ел Масри.

Отвратени, абстрахирани, апатични или недоволни – мълчанието на 40 на сто от гласоподавателите даде „зелена светлина“ на корумпирания вот да достигне близо 38%.

По думите му, демокрацията има два дефекта – залага на количеството, а не на качеството на избирателите и на купения вот, законно, чрез дарения и т.н. „Добре е, но в случай че има баланс между леви, центристки и десни партии. А у нас няма. Вече всички са слети в едно почти хомогенно състояние, в което се сменят само лица и имена“, твърди д-р Ел Масри.

Според него, в края на 90-те години на миналия век е имало ясна линия между ляво и дясно пространство, но с процесите на приватизацията са започнали и в бизнеса, и политиката ясно да се очертават силовите групировки. „А с тях стартира мутренския натиск върху вота на гражданите и бизнеса и началото на

Гласа на страха.

Като негов отпор в битката за места в парламента и влияние при появилото се все по-осезателно разцепление и размиване на границите на дясно и ляво с всяка нова партия, станахме свидетели на следващия феномен, организиран вот сред ромското население. Този

Глас на кебапчето

се оказа успешен сред по-бедното, безпомощно или неграмотно население. Вземаш решение на базата на малки облаги, суми, липса на доверие в управляващите, защита на малкото което имаш. Този модел на купуване на гласове осигурява достатъчно количество, но дава и възможност на спечелилата партия да расте и да надгражда корумпирания вот до степен, в която към него се прибавя нов подвид:

Гласът на зависимостта

 – политическа метла. Вот за запазване на работно място, зависещо от управляващите партии, осигуряване на здравни услуги, запазване на съществуващ бизнес… И стигнем до вота на хората, които са по-независими, но незаинтересовани. Те само за 20 дни правят своят емоционален и често манипулиран от видяното на екрана представяне или

Гласът на ракията със салата.

Така се събуждаме и имаме в управлението на страната партия, създадена за 20 дни, която без изненада е на път да се срине, коментира още д-р Зияд Ел Масри.

Според него, резултатът от парламентарните избори за 30 години показа, че системата на действие стига до едно и също място.

„Доказателство за това са резултатите от президентските избори – коренно различни от парламентарните по активност и от граждани и от партии. Причината е, че те не дават толкова възможности и правомощия. Но неприятната истина остава – активността е в корумпирания вот, а апатията и отвращението на 40% от пасивните гласоподаватели просто отваря врата на същата порочна схема“, категоричен е експертът.

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл: