Темите за детското участие и насилието над деца остават табу за политиците, като нито една от политическите партии, влезли в парламента, не ги е включила в предизборните си програми. Това показва анализ на Национална мрежа за децата, представен от неговата авторка Мария Брестничка в разговор с Антоанета Василева от Асоциация “Родители” и “Център за безопасен интернет” в предаването “Кой говори”. 

“Вече Няма Такъв Народ, така ли” и още от коментарите във Фейсбук

“Един от най-ярките сигнали дали децата са приоритет е именно дали съответната партия или съответният политик ги вижда като хора. Дали ги вижда като личности, като носители на собствени права, като хора, които утре ще бъдат избиратели”. “Човек не става съвестен, замислен, адекватен избирател на 18 г., ако до вчера някой от него е искал да вдига ръка, за да пита дали може да отиде до тоалетната”, коментира тя. 

Според нея, най-близо до темата за детско участие са от политическа партия “Продължаваме промяната”, които имат желание да въведат гражданско образование. Освен това, те са единствените, които са засегнали идеята за права на децата. 

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели, седем партии влизат в парламента

Две партии - ГЕРБ и “Демократична България” - са споменали темата за детското правосъдие, където от години се говори за необходимостта от спешна реформа на над 70-годишното законодателство в сферата. Брестничка обясни, че това води до лишаване от свобода на сексуално експлоатирани деца, обвинени в проституция, вместо да им бъде оказана помощ и подкрепа.

“Децата са с усещането и до днес, че техният глас няма значение. Ако дадем пространство на децата, те ще ни изненадват непрекъснато. Животът се променя, но ние като политики и система сме много изостанали.”, заяви Антоанета Василева. 

Застрашена ли е националната детска линия?

Като пример за належащи проблеми в областта на детските политики експертите посочиха риска от закриване на Центъра за безопасен интернет, както и затрудненията в работата на националната детска линия 116 111, за които Национална мрежа за децата сигнализира в своя позиция

“Ние на практика изпълняваме политиките на държавата в това да защитава децата онлайн и да развива техните умения да са в по-голяма безопасност в този огромен обем от информация.”, коментира Антоанета Василева. 

Тя събщи, че на този етап Центърът за безопасен интернет ще продължи работа, тъй като УНИЦЕФ е осигурила финансиране за работата на неправителствената организация до края на годината. 

До проблемът се стигна заради изискване на Европейската комисия центъра да има национално съфинансиране от 50%. България е единствената страна от ЕС, която не осигурява национално финансиране за подобни услуги, обясниха експертите. 

Според Антоанета Василева проблемите на децата онлайн остават невидими за обществото и не се търси начин за тяхното разрешаване. “Виждаме една тенденция не за подкрепа на вече изградения капацитет. Виждаме желания това нещо да се изземе от държавата, а не да се подкрепи”, коментира тя. 

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм