В четвъртък екипът на "Спортното шоу на Дарик" направи поредния си многочасов ефир, но вместо да отразява спортно събитие, което носи радост на хората, този път показа протеста на феновете срещу Българския футболен съюз (БФС), който прерасна в погром в центъра на София. В продължение на 5 часа няколко репортери на шоуто отразяваха събитията на място, докато другата част от екипа беше в студиото. Само живото излъчване в мрежите достигна до стотици хиляди.

За да разкажат повече за протеста, работата си и мнението си за българския футбол, в предаването "Стълбището" на Дарик радио гостуваха Николай Ганчев, Стефан Стоянов, Кристиян Иванов, Божидар Русев и Иво Стефанов.

"Феновете за мен сбъркаха в това, че използваха отново пиротехнически средства и ги насочиха към полицията. За мен това беше единствената и най-голяма грешка, но мисля, че нещата се преекспонират", на мнение е Иво Стефанов.

Божидар Русев разказа как се е стигнало до ескалация на напрежението: "До 18:20 ч. всичко беше спокойно, протестът беше мирен, такова беше и обещанието - да няма ескалация на напрежението. Но около 18:20 ч. започнах да виждам едни скрити физиономии, маскирани, които се отличаваха от масата протестиращи в пространството между Сектор А и Министерството на спорта. Амо няколко минути по-късно започнаха изстрели от страна на феновете към телата и главите на униформените - изстрели със сигнални ракети, бомбички, пиротехника. В този момент започнаха и предупрежденията от страна на полицията - "спрете или ще се наложи да използваме водното оръдие".

"Но големият въпрос според мен е, ако е било основателно използването на водната струя заради тези ескалирания на протеста, не можеше ли тези десет, петнадесет или двадесет души да бъдат арестувани, да бъдат предприети конкретни действия срещу тях, а не всички да го отнасят. Видяхме нещо, което можем да определим като полицейски произвол. Хора, които не бяха направили нищо на полицията, също попаднаха под тяхна беда", допълни Божидар Русев.

Според Кристиян Иванов в по-генерален план тези протести са се забавили. "Това упралвение на БФС е от 18 години, но не смятам, че чак сега стана ясно какво се случва с българския футбол. Станахме свидетели през последните дни и седмици на много журналисти, не спортни, които започнаха да обръщат внимание на българския футбол. Тези поблеми са от доста години и смятам, че тези протести и цялостното изразяване на мнението на хората срещу конкретни лица са закъснели, защото от твърде много години футболът ни върви стремглаво надолу", заяви той.

Стефан Стоянов припомни цитата на Георги Аспарухов - Гунди, че публиката винаги има право. "Със сигурност огромна вина имат медиите, не само за това, а и за много други неща. Много пъти не сме били достатъчно критични, не сме задавали въпросите навреме. Били сме търпеливи, не сме виждали алтернатива. Защото е много важно като падне Михайлов и компания кой ще дойде и как ще се справи", отбеляза той.

Според Николай Ганчев действията, които извършиха органите на реда, със сигурност са били твърде прекалени. "Искам да кажа относно футболистите – аз вярвам, че те наистина не са знаели за ескалацията и са разбрали едва след мача. Футболистите според мен не трябва да бъдат обвинявани за това нещо, защото те са най-малко виновните за това, което се случва горе в Бояна", каза той.

Стефан Стоянов изрази мнението, че футболистите също са жертви на процеса. "Щом националният отбор има такива резултати, те са слаби футболисти генерално погледнато, с извинения към всички тях", посочи той.

Според Иво Стефанов футболистите са имали възможност да действат много по-категорично като изразяване на позиция след мача. "След мача е най-притеснително, че от тях не се чу нищо", допълни той.

Запитан има ли хора около Борислав Михайлов, които не са твърдо за него и проявяват чувство на морал и разбиране, Иво коментира: "Думата морал не може да се каже, защото нито един от хората не се чу, че е време за оставка. Един от членовете на изпълкома - Балевски чак сега заговори за оставка, нито един преди това".

"Осъзнавам, че ние като екип израснахме много с това събитие", сподели Божидар Русев. "Налагало ни се е да отразяваме и други големи мачове на български отбори, но такова събитие никога не сме изживявали от първо лице като журналисти в един безпрецедентен за Дарик 5-часов жив ефир без прекъсване. Абсолютно през цялото време предавахме с картина. Ние бяхме реално очите на хората, които не бяха на протеста, и имахме една много отговорна задача", отбеляза той.

"Ние като журналисти имаме задачата да си свършим работата, без значение каква е тя. Според мен колкото повече се абстрахираме от това, което е около нас, а просто се придържаме към журналистическите ценности, толкова по-ефективни можем да бъдем", на мнение е от своя страна Кристиян Иванов.

На въпрос изпуснати ли са ултрасите от контрол в българския футбол и имат ли те и положителна роля в развитието на един футболен отбор, Иванов отговори, че са изпуснати хората, които отговарят за обезопасяването на футболните мачове и гарантирането на сигурността.

"Ултраси има по целия свят. Как ще се държат те на стадиона и извън него трябва да е отговорност на властите. Когато властта не може да обезопаси едно мероприятие, тогава вече е проблемът", каза още той.

"Едно нещо е много важно и трябва да го кажем", посочи Стефан Стоянов. "Да се запали микробус на полицията, да се почупят какви ли не неща из центъра на града - това си е престъпление и който го е направил, трябва да плати цената за всичко това", категоричен е той.

Божидар Русев от своя страна напомни, че вчера Боби Михайлов е имал възможност публично пред медиите да подаде оставка, но не го е направил. "Каза ни, че има много голям морал", посочи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм