Протеста на футболни фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе на 16 ноември, доведе до агресия и погроми в столицата. В резултат от напрежението десетки граждани и служители на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – задържани. За съжаление, станахме свидетели и на прояви на полицейско насилие и действия, граничещи с произвол, спрямо граждани и журналисти, отразяващи събитията, пише АЕЖ

Оттам са събрали данни за няколко инцидента, свързани с журналисти, и призовават и други колеги, станали обекти или свидетели на насилие, да се свържат с тях. Екипът на Асоциацията на европейските журналисти ще провери и систематизира информацията, която ще бъде представена на отговорните институции и международните ни партньори. 

Ето какво знаем до момента:

Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан за кратко от полицията заедно с протестиращи и случайни минувачи в района на Спортната палата. Ганчев става свидетел на това как полицията нахлува на територията на частен обект – “Бар 75” – и започва да предава на живо. Той е бил избутан от полицай, който му вика “Върви, бе, върви!”, въпреки че колегата заявява, че е журналист и се опитва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в малка уличка, успоредна на ул. “Генерал Гурко”, където служителите на реда задържат протестиращите (сред които има и случайни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След около 15 минути Ганев е освободен, след като полицията забелязва баджа му – акредитация за двубоя между България и Унгария. Ганчев не спира да излъчва на живо с включена камера.

С него през цялото време е бил и Юлиян Сутев, репортер в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев уточни, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като журналист едва когато полицията започва да освобождава задържаните. Той е потърсил медицинска помощ за травмите си и предстои да си извади документ от Съдебна медицина.  

Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com Дани Йорданов е умишлено удрян с палки 2-3 пъти от полицията в района на ул. “Генерал Гурко”, докато предава на живо, въпреки че казва, че е от медиите (не носи табела “PRESS”), а операторът Марио Господинов е до него; операторът също е ударен с палка.

Сцената се вижда след 59:27 от живото предаване на “Господари на ефира”. Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, многократно и с висок глас казва “Медия, медия!”, но е ударен в корема от поне двама полицаи. Един от тях се чува да крещи “Кво правиш тука?”.

Полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си (той отказва, а след намесата на други журналисти полицията се оттегля). Инцидентът става в района на църквата “Св. Седмочисленици”. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

Фотожурналист от международна новинарска агенция, пожелал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от полицай. Инцидентът е станал при разпръскването на “Бар 75”, при ул. “Иван Вазов”. След като полицай е потърсил сметка от фотографа защо не бил снимал сцени за насилие над служителите на МВР, друг униформен служител се е приближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има медицинска документация, продължава да се лекува. 

От пресцентъра на МВР са заявили за АЕЖ, че със заповед на директора в СДВР започва вътрешна проверка, в рамките на която ще бъдат разгледани всички материали, свързани с полицейските действия при протестите. "Призоваваме ръководството на МВР да преразгледа това решение, защото практиката СДВР да проверява себе си за полицейско насилие, включително и срещу журналисти, не е показала ефективност", заявяват от Асоциацията. 

За съжаление, това не са единствените примери на полицейско насилие, упражнено върху журналисти, работещи на терен по време на размирици, които документираме. Припомняме, че колегата ни Димитър Кенаров бе брутално бит и задържан незаконно от  служители на реда, докато отразяваше масовите антиправителствени протести в нощта на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г. Незаконният му арест бе признат след съдебна сага, продължила близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 г. на Софийския районен съд. Докато се стигне до съдебно решение, обаче, МВР многократно отказваше да оповести резултатите от вътрешните си проверки по случая, а прокуратурата – да образува разследване.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм