Споразумение между Националния осигурителен институт (НОИ), Пенсионния фонд на Украйна (ПФУ) и Посолството на Украйна в София осигурява изплащането на над 1000 украински пенсии в България за първото тримесечие на 2022 г., предаде БГНЕС.

Затрудненията в доставката на пощенски пратки от Украйна предизвиква забавянето на украинските пенсии за първото тримесечие на 2022 г.

Увеличените пенсии ще се изплащат от 7 юли

Поради тази причина сумата е преведена по банковата сметка на НОИ още през април тази година, но изплащателният списък, съдържащ информация за конкретните суми, дължими на лицата, постъпи в НОИ едва в края на юни 2022. В списъка са включени пенсиите на 1047 броя украински пенсионери, като към момента са изплатени пенсиите на 1015 лица.

Споразумението между НОИ и ПФУ предвижда изплащателният списък за съответното тримесечие да се изпраща на компетентната институция на другата договаряща страна до 20-о число на последния месец на тримесечието, за което се отнася. Така в последните 10 дни на юни т.г. НОИ е получил информация от ПФУ за изпращане на изплащателния списък с украинските пенсии за второто тримесечие на 2022 г., налична е и сумата за изплащане на пенсиите, но отново се чака постъпване на изплащателния списък.

Василев за актуализацията на бюджета: Труден за изпълнение, но изпълним

С цел преодоляване на такива ситуации и гарантиране на навременното изплащане на украинските пенсии, НОИ е отправил предложение до ПФУ за сключване на споразумение за електронен обмен на документи. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм