От днес започва процесът на изплащане на пенсии през пощенските станции в България, съобщава БТАВсички пенсионери, които получават пенсии по банков път, ще видят превода на сумите за януари по техните сметки днес.

С началото на новата година, минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се увеличава до 933 лв., а максималният достига 3750 лв. Минималната работна заплата също се увеличава и вече е 933 лв.

Отбелязва се, че размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране, е установен на 184,73 лв. от началото на годината, според информацията от НОИ.

Напомняме, че две важни промени за парите ни влизат в сила от 1 януари следващата година и те ще се отразят на редица плащания, които хората в България правят или получават. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се повишава сериозно – от 780 лева сега на 933 лева от 1 януари.

Толкова става и минималната работна заплата. На базата на тези два показателя се пресмятат сумите, които могат да ви запорират от пенсията или заплата, здравната вноска за безработни и самоосигуяващи се, както и цената на месец стаж, който може да се купи за пенсия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм