Влогъри, тиктокри, актьори, най-яките поп и рап изпълнители стават част от третото издание на TEEN BOOM FEST на 20 и 21 август на Морска гара. След като уникалният за България и Европа фест, съчетаващ инфлуенсърски фен срещи със звезди от онлайн пространството и огромни концерти на поп, хип хоп, арендби и поп изпълнители на едно място. Всяка година събитието, което вече обиколи България има кауза, тъй като успява да събере най-трудният таргет – тийнейджърите и техните родители.

„Самият фест беше замислен с кауза – да изведем децата от онлайн пространството, където са през огромна част от времето си - офлайн и да ги обединим, чрез техните интереси. Но именно, защото аудиторията е огромна за нас беше важно да изпратим, чрез различни звезди ясни послания към това поколение за превенция“, сподели Михаела Бошева, която е двигател на събитието и организатор, съвместно с Артьом Анатолиевич – Арти.

Тази година техният призив, около който вече се завъртя мащабната кампания е свързан с масово използвания от младежите райски газ. Той може да бъде закупен свободно.

„Ето защо за нас беше важно именно, чрез своите идоли тийнейджърите да чуят ясно посланието за опасността от райския газ и да станат посланици на каузата сред връстниците си. Дори и две деца да променят своето отношение към тази синтетична дрога, за нас ще бъде победа“, обясни Михаела.

Мото на кампанията, която вече стартира в социалните медии на феста е  #baloniteSaZaUkrasa.

Всеки, който желае може да сподели с него снимка или послание в мрежите. "Успоредно с това вече имаме подкрепата на популярни лица, с различна сфера на влияние. Видео послание отправи актьорът Ивайло Захариев, а по време на самия фестивал ще имаме определена зона, където младите хора ще се срещнат със свои любими звезди, с които ще могат да си поговорят за ефекта от дрогата. Ще има и шатра, в която родители и деца могат да се консултират с експерти по темата, обясниха организаторите.

„Ние самите като родители си даваме сметка, колко е опасно да не си информиран и се надяваме повече родители да стават наши съмишленици в борбата за забраната на тези веществ. Райският газ е забранен вече в много европейски държави, включително и в либерални страни като Холандия. Вредите те първа ще излизат на светло, но остава проблемът в България – децата си мислят, че това е модерно. Могат да си го купят от всеки магазин без ограничение от възраст“, обясни Арти.

Проблемът е и екологичен, споделят Арти и Михаела.

„Флаконите са навсякъде в паркове, градинки, около блокове. Напомнят на мини газова бутилка и са от трудно разградими материали. Призоваваме всеки, който отрие такава около дома си, да я снима с хаштаг #baloniteSaZaUkrasa, а после да я изхвърли в подходящия контейнер“, призовават още организаторите на TEEN BOOM FEST, чиято кампания вече завладя цялата страна и получи мощна подкрепа от изпълнители, актьори и звезди от мрежите.

Целта на младия и отговорен екип на TEEN BOOM FEST е за промяна на мисленето и отношението спрямо дрогата, дори когато тя е облечена в невинна опаковка на детски балон.

Целият разговор с Мишето и Арти, можете да чуете в звуковия файл: