Избори за общински съветници се провеждат днес в община Хасково. До насрочването им се стигна след като по жалби на 6 партии и коалиции съдът касира резултатите от този вот през октомври миналата година заради допуснати множество нарушения. 154 секции отвориха врати в община Хасково тази сутрин. Право да гласуват имат 77 049 избиратели. 


333 са кандидатите за място в местния парламент на Хасково сега, издигнати от 10 партии и 5 коалиции, една от които местна, съобщи председателят на ОИК Добромир Якимов.


Първоначално ОИК регистрира 337 кандидати в листите, като двама са депозирали отказ по лични причини и двама са заличени заради липса на уседналост.


77 049 са избирателите в право на вот днес в общината. Осигурени са 85 000 бюлетини. Ще се гласува в 152 секции, две от които подвижни и една в МБАЛ-Хасково. В 135 от тях има възможност и за гласуване с машина.


10 екипа на „Информационно обслужване“ ще бъдат ангажирани с приемани на протоколите от секционните комисии заедно с 11-членната Общинска избирателна комисия в зала „Дружба“ след приключване на изборния ден. В секционните комисии са заети 1220 души.  


От 154 секции на територията на община Хасково в изборите 2 в 1 на 9 юни чисти протоколи без грешки са предали 52 секционни комисии, коментира председателят на ОИК Добромир Якимов. Той посочи, че и този път ще държат на това и ако контролите не излизат ще бъде свиквана повторно съответната СИК.

 
Изборните секции отварят в 7 часа и продължават работа до 20 часа, когато ако пред изборното помещение има хора, които не са гласували, само те се допускат, като гласуването продължава до 21 часа.

Паспортна служба в  Хасково ще работи в изборния ден от 8:30ч. до 19 часа. С осигуряването на реда са ангажирани близо 250 полицаи.

Общински съвет-Хасково се състои от 41 общински съветници. В изборите през октомври 2023г. места в него получиха 9 политически сили.