„Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието”, заяви бившият кмет на Варна Иван Портних по повод повдигнатите му обвинения за замърсяването на езерото.

Портних добави, че нито е писал проекта, нито е осигурявал  финансиране, нито е избирал  изпълнител, нито е строил  тръбопровода, нито е бил надзор, нито е разплащал, приемал, въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е бил положено под дъното, както е било по проект, а е оставен отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно  причинена от котва на кораб, припомни Портних.

„След инцидента сме уведомили всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. В продължение на 3 години Община Варна е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от правителствата на Промените, за да вкопае отново тръбата под дъното на езерото. И в момента тръбата е там и  носи потенциален риск от нова авария", каза още Иван Портних.