„Ние от ПП „Има такъв народ“ виждаме работата, която трябва да се свърши в Европейския парламент като тясно свързана с нещата, които трябва да се правят и в България. Това, което се приема там, има отражение върху законодателния процес и върху ежедневието на хората тук. Важно е в Брюскел да отидат хора, които да я представляват страната ни със съзнанието, че всичко, което вършат там, неминуемо ще се отрази върху икономическия и социален живот тук. Досега нашите представители в ЕП показаха, че могат да бъдат изолиран чиновници, които показват размита позиция по въпроси, касаещи бъдещето ни. Нужно да изпратим други хора, които да свършат друга работа“.

Това каза в ефира на Дарик бургазлията Ивайло Вълчев, който в продължение на няколко вота за Народно събрание получи внушителна подкрепа на своите съграждани, заради лично и отговорно отношение към проблемите им. Сега той е водач на листата с кандидати за Европейския парламент на партията с бюлетина № 1.

Според Ивайло Вълчев, този мандат на ЕП ще е ключов за бъдещето на България и Европа. Кандидатът за евродепутат постави в студиото на Дарик теми, по които българските представители трябва да имат аргументирана и категорична реакция.

Сред тях са преразглеждането на „Зелената сделка“, с цел за да се запазят икономиката на страната, работните места и енергетика; недопускане на мигрантските потоци обратно към България и ограничаването им на територията на Съюза, защита на интересите на българските производители, не на последно място, отпор на политиките относно половата пропаганда в училища и детски градини.  

Зелената сделка“ на Урсула фон дер Лайен за екологичен рай е една авантюра. Чудесна, но не изпълнима. Има риск Европа да се превърне в красиво туристическо магнитче на хладилника. Не можем да допуснем тя да е крайно зависима в енергийно и във всяко друго отношение. Ние като държава от т.нар. „Източен блок“ много добре знаем до какво водят идеологиите. От 1944 до 1989 г. сме живели, управлявани от идеология и знаем, колко е безумно обществения живот да бъде ръководен не на основаната на нормалното. Можем да бъдем полезни на ЕС с житейския си имунитет. Да, чудесно е да всичко да е еко и зелено, но кой ще обясни на 30 хиляди души от мините край Ст. Загора, че заради зелените треви на Европа те ще останат без работа. Да, чистотата на природата е важна и мисля, че България е сред държавите, които не са токлкова сериозни замърсители, спрямо други страни-членки.  Как изобщо са гласували нашите представители в ЕП!  Друг пример, някой опита ли се да обясни на хората в ЕП, какво представлява до 2035 г.  в България да няма автомобили с ДВГ? Опитали ли са нашите депутати в ЕП с електромобил да слязат през зимата до отдалечено село в Странджа? Как може българските ни чиновници да се хвърлят да защитават идеологии, за които ние сме готови материално! Какво означава български представители да гласуват за затварянето на въглищни централи?“, коментира Ивайло Вълчев.  

Освен липсата на ясна позиция и защита от страна на нашите евродепутати на българските интереси в Европарламента, по думите на Вълчев, за последните пет години се наблюдава и нежеланието им за отчетност и прозрачност по важните теми, които се поставят в ЕП пред българското Народно събрание.

„Друга, задължителна за българските евродепутати тема, по която не успяхме да видим ефективни действия е – нелегалните мигранти. Важно е, както за Съюза, така и за нашата страна. Тези хора не трябва да се прехвърлят като отговорност на една или друга държава, те нямат място на този континент“, категоричен е кандидатът за депутат в следващия Европейски парламент.

Пропагандата сред деца и подрастващи, поставя нашата идентичност и ценности под сериозна опасност, счита Вълчев. „България има доста размита позиция по тези въпроси. Когато се говори, че приемаме европейските ценности, кои са те? За нас е абсолютно недопустимо в ЕС и в България да се налагат далечни от традиционния морал теории и да се пропагандират, още повече държавата ни да отстъпва ролята си, отваряйки врати и достъп до децата ни на неправителствени организации, които печелят от тази пропаганда“.

Ивайло Вълчев вижда ролята на българските евродепутати като отпор срещу авантюристичен идеализъм. „Ние трябва да се сме хората, които да не допускат навлизането на идеологии в България и да отстояват здравия разум. Моментът за всичко това е сега, с вота на 9 юни. Той е решаващ за политиките на Европа в следващите години“, каза още водачът на листата с кандидати за Европейския парламент от „Има такъв народ“ с бюлетина № 1.

Цялото интервю с Ивайло Вълчев, можете да чуете в звуковия файл:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!