Всички водещи политически сили губят част от електората си в поредицата от парламентарни избори в последните 3 години. Изключение правят само две формации – ДПС, които показват устойчивост и „Възраждане”, които отчитат ръст на електората. Това коментира в ефира на Дарик и предаването “Без претенции”  председателят на Института за развитие на публичната среда Ива Лазарова. 

Според нея изборната спирала от последните 3 години  води до сериозен спад на избирателната активност, като данните показват, че до урните стигат около 1 милион по-малко българи. Лазарова каза, че според последните социологически проучвания и на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни няма да има значителна промяна в този показател. 

Изследването на Института за развитие на публичната среда показва, че електоратът на политическите сили се променя и георграфски. Така например в Северозападна България партии с традиционно силни в региона позиции като БСП отстъпват, а вотът се измества към ДПС. 

„Вижда се, че ДПС разширява подкрепата си в определени области, в които турското население не е толкова многобройно. Става въпрос за Северозападна България. Същевременно северозападния район е най-бедният в Европейския съюз в континенталната част от ЕС. Само за 10 години, според данните от преброяването, с около 70 000 души е намаляло населението на Видин, Враца и Монтана. Знаем какви са икономическите показатели.

Безработицата е е пъти над средната за страната, а работната заплата също е по-ниска отколкото средната за страната. Тоест какво мотивира избирателите в тези райони да гласуват за различните формации? 

Дали традиционни партии като социалистическата партия например, която видимо има спад в тези райони, които назад във времето бяха традиционни райони, от които БСП получаваше голяма част мандатите. Дали традиционните партии са отдръпват и вече нямат връзка с избирателите там или пък ДПС има много по-работеща комуникационна стратегия или е по-привлекателна за избирателите, е анализ, който трябва да се направи допълнително.”, коментира Ива Лазарова.