"Има такъв народ" и "Възраждане" няма да подкрепят предложенията на трите партии ГЕРБ, ДПС и ДБ за разрешаване на спора с РС Македония, предаде БГНЕС.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че и трите предложения са против националните интереси на България. Той отбеляза, че решението на Външна комисия за РСМ няма да бъде взето с консенсус.

Петков в Брюксел: Видях силно очакване България да вдигне ветото

"Направете си обща декларация ГЕРБ, ДПС и ДБ, но без нас", каза Йорданов.

Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев приветства трите парламентарни групи да излязат с обща позиция, но те няма да я подкрепят, защото този парламент е изчерпал своята морална легитимност.

Външната комисия в парламента не се вълнува от думите на Ковачевски

"Единственото, което има нужда българският народ са избори", каза заместник-председателят на Външна комисия.

Според Георгиев френското предложение не защитава пълноценно българските национални интереси. "Ние не сме склонни на никакви компромиси с българската история и култура. Не виждаме и необходимите реформи в РСМ. Докато не постигнат реален напредък, няма как да подкрепим", каза депутатът от "Възраждане".

Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че през последната седмица решението по този въпрос се пришпорва.

"БСП би се въздържала от всякакво решение. Ние сме демократична партия и ще се допитаме до нашите членове. Приветстваме усилията на колегите, но не трябва да прибързваме", каза представителят на левицата.

Корнелия Нинова: Бихме искали нов кабинет още с първия мандат на ПП

Във Външна комисия трябва да се разгледат трите проекта за решение за урегулиране на отношенията между България и РСМ, което на свой ред ще даде възможност за започване на преговори на РСМ с ЕС. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес.

Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни.

Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм