Още не сме водили разговори с Кирил Петков за нашето участие в нов кабинет. Ако ни поканят, ще отидем на разговори и ще свикам Национален съвет на БСП, който ще реши дали ще участваме като партньори. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова, лидер на левицата, предаде БГНЕС, цитирайки bTV. 

Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник

Нинова потвърди казаното по-рано днес, че оставката на правителството ще бъде внесена в Народното събрание в понеделник.

"По-важно е за какво ще се събираме с "Продължаваме промяната" и кой ще участва", допълни Нинова.

Нинова: Олигархични интереси се обединиха, за да свалят този кабинет

"Математически вотът мина, смислово гражданите се убедиха, че причините са несъстоятелни. Ние ги оборихме на обсъждане. Имаме два проблема и трябва да си го кажем – цените и доходите. Когато искахме да помогнем на гражданите, ни се поиска оставката. Признали сме проблема, предлагаме решение и те свалят правителството", коментира вота на недоверие Нинова.

"Помощта за бизнеса е помощ за работни места. Подкрепата за тока доведе до 4% ръст в икономиката. Една от грешките ни е, че не им дадохме предсказуемост и предвидимост. Ние решавахме проблемите от месец за месец", коментира още тя.

Външната комисия в парламента не се вълнува от думите на Ковачевски

Според вицепремиерът темата за Северна Македония е била абсолютно изкуствено вдигната и преекспонирана.

"Измислена димка, за да отклони вниманието и да даде на "Има такъв народ" патриотичен символ. Истинската причина са пари и интереси. Статуквото се обедини, за да спре продължаването на промяната. Аз мислех, че ще изкараме по-дълго време, защото имахме добро правителствено споразумение, имахме съгласие по важни политики, уви обаче двама от партньорите не се разбраха", коментира Корнелия Нинова.

"Ние сме удовлетворени от свършеното в това правителство. Доста неща се направиха и се приеха закони. Ние се концентрирахме в социалната политика, но сме ангажирани и с правосъдната реформа", каза още Нинова.

Тя коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от сряда и днес.

"Не вярвам и на една дума на Борисов, гледаме действие, неговата парламентарна група блокира работата на Народното събрание. Падна правителството – хаос, политическа криза, политическа безотговорност", коментира Нинова.

Борисов настоя за спешна актуализация на бюджета и вдигане на ветото на РСМ и Албания

Според нея при разпускане на 47-ото Народно събрание и нов служебен кабинет, законите ще останат на трупчета и парите от Плана за възстановяване няма да дойдат.

Бихме искали с първия мандат на „Продължаваме промяната” да се състави нов кабинет, заключи Нинова и посочи, че БСП не очаква нищо, президентът Радев решава на кого ще връчи третия мандат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм