Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН), цитирано от БТА.

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, бе стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих.

Той работи върху проект, свързан с разработване на нови алгоритми за споделяне на данни, с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа.

След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката.

Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм