В навечертието на Националния празник 3-ти март в двора на НУ "Христо Ботев" в Плевен се състоя историческа възстановка, пресъздаваща моменти от Освобождението на България от Османско робство.

Темата на възстановката беше "Освобождението", а инициативата се проведе със съвместното участие на Начално училище "Христо Ботев" - Плевен и Регионален клуб "Крали Марко" - Червен бряг, към Национално дружество "Традиция".

Пред погледите на десетки деца и родители се разиграха сцени от боевете за освобождението на Плевен по време на Руско-турската Освободителна война.

Сред специалните гости на събитието беше и г-жа Албена Тотева - началник на РУО - Плевен.

Директорът на НУ "Христо Ботев", Цветелин Горанов отправи думи на благодарност към участниците в историческата възстановка. Той връчи и почетни плакети.

За Дарик радио Цветелин Горанов каза:

„Радвам се, че се получи един много хубав празник. Ние имаме дългогодишно сътрудничество с Регионален клуб „Крали Марко“ – град Червен бряг.

Затова днес в знак на уважение към патриотичните инициативи им бяха връчени почетни плакети, на клуба и на г-н Мирослав Михайлов, който е приятел на ИНУ „Христо Ботев“, историк по образование и автор на книгата за историята на училището".

В края на събитието всички участници, както и гости се включиха в голямо хоро, което се изви в двора на НУ "Христо Ботев".

.