Художник, иконописец, реставратор, писател и историограф, изследовател и общественик – зад всички тези определения стои авторът на рубриката по Дарик Югоизток „Старият Бургас“ – Митко Иванов.

И въпреки, че е автор на четири книги, съавтор на едно от най-детайлните издания „История на Бургас“, неговата лична история все още не е била във фокуса на медиите. В приятелски разговор насочваме прожектора към един отличник – бунтар, на който още в първи клас момчетата от класа са носили чантата. Позоваваме се на факти по години… и включваме няколко дати, любопитно обвързани с личния му живот.

 Рекордьор по шестици

Може ли цяла учебна година в един ученически бележник да липсва дори една 5-ца? Такъв документ е съществувал в личната история на Митко Иванов. Според него обаче в един момент пълното отличие се е дължало на неудобство безупречната книжка да бъде „загрозена“ с по-ниска оценка. А съмненията дали това са реални знания се изпаряват след като още същата година е приет с най-високия възможен бал в Строителния техникум в Бургас. Но тъй като мечтата му далеч не е била да става архитект, а талант не му е липсвал, избира художествената гимназия в Казанлък. Години по-късно пред Ники Кънчев, но не в Дарик, а в предаването „Стани богат“, отново доказва, че оценките не са били на „зубър“, защото достига почти финала на предаването и печели сума, която през 2002 г. е била достатъчна за да вдигне пищна сватба, например.

Но не тогава сключва брак. Заветното „да“ със своята съпруга Ирена Ташева си казват на паметната дата 10.11.1989 г. „Тогава нямаше интернет и тъй като празнувахме не бяхме в течение на събитията. Даже в края на вечерта се смеехме и си разказвахме политически вицове за Тодор Живков, а за политическия прелом научихме едва на следващия ден“, разказа в ефира на Дарик, Митко Иванов.

Това, че е бил отличник на класа обаче далеч не означава, че е бил кротък и тих, защото в края на следването му във Великотърновската художествена академия е скъсан по един предмет „Научен комунизъм“, заради конфликт с преподавателя. Взема си дипломата в момента в който режима пада и подобни дисциплини също.

Митко Иванов се е специализирал в областта на иконописта и църковната стенопис, на реставрацията на картини, икони и на антикварни предмети. Негови произведения са притежание на ценители от Европа и САЩ, на популярни изпълнители и дори на двама бивши премиери – британският, Дейвид Камерън и Симеон Сакскобургготски. Съавтор е в изписването на иконите и на стенописите в няколко параклиса и църкви в България.

Лично кредо за Митко Иванов е опазването на културно-историческото наследство и в тази област успява да постигне много от 2013 досега. И тъй като е силно обществено активен неизменно се сблъсква и с политиката. А в момента е кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ на 28-мо място. „Любимото ми. По традиция винаги съм последен в листата и това за мен няма абсолютно никакво значение, защото участието ми е преди всичко за подкрепа на политически виждания. В конкретния случай, за кандидатурата на Димитър Найденов, защото имам достатъчно дълго време наблюдения върху работата му“, споделя Митко Иванов.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл: