Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. Ако не беше починала през 1962 г. на 36-годишна възраст, какво щеше да прави сега? Щеше ли да продължи актьорската си кариера? Щеше ли да спечели Оскар? Какво би могло да бъде, остава мистерия, подобна на самата Монро. Ето обаче няколко интересни факта за живота на красивата Мерилин: 

ТОП 10 на най-големите секс скандали в историята

1. Първият брак на Норма Джийн Бейкър е уреден

Женитбата е била единственото спасение за Мерилин. В противен случаи тийнейджърката е трябвало да се върне обратно в сиропиталището, където е преживяла много неприятности. Затова тя се обърнала към съседското момче - 20-годишния Джеймс Дохърти и му предложила брак. „Мислех, че е ужасно малка, за да се омъжи, разговаряхме и се разбирахме доста добре“, разказа той по-късно. Те се оженили само 18 дни след като тя навършила 16 години.

14 знаменитости, на които всъщност не знаем имената

2. Норма Джийн Бейкър е кръстена на филмова звезда

Майката на Норма Джийн Бейкър явно е орисала слава за дъщеря си още с раждането й. Тя избра името Норма за детето си, вдъхновена от актрисата Норма Талмадж.

3. „Мерилин Монро“ не е първият й избор за сценично име

Ако Норма Джийн Бейкър беше избрала първото си сценично име, "Джийн Адаир" щеше да е популярното име днес. 

4. "Монро" е моминското име на майката на Мерилин Монро

Бейкър избра Монро за свое фамилно име, защото това е моминското име на майка й. „Мерилин“ пък идва от продуцента й, който смятал, че тя прилича на Мерилин Милър, актриса, която умира на 37-годишна възраст (Монро е 36, когато губи живота си).

Продадоха картина на Пикасо за 67,5 млн. долара

5. Когато Гладис Бейкър казва на хората, че е майката на Мерилин Монро, никой не й вярва

Малката Норма и майка й Гладис, Getty Images

Когато Гладис Бейкър, майката на Мерилин, казва на хората, че Мерилин Монро е нейна дъщеря, никой не й повярвал. Гладис била диагностицирана с биполярно разстройство и била под психиатрични грижи в продължение на години. Гладис оставила малката Норма в приемно семейство, когато била само на две седмици, което довело до поредица от сиропиталища и приемни домове до края на детството й, така че Мерилин (Норма) не е имала близки отношения с майка си. Когато Мерилин станала известна, майка й Гладис на всеослушание заявила, че това е дъщеря й, но хората отхвърлили това като една от нейните параноични шизофренични заблуди.

Портрет на Мерилин Монро е продаден на рекордна цена от 195 млн. долара

6. Мерилин Монро често е говорила за себе си в трето лице

Фотографът Сам Шоу разказа как Мерилин е критикувала себе си, гледайки се във филми и фотосесии и често е казвала: "Тя не би направила това. Мерилин би казала това."

7. Мерилин Монро е първият избор на Труман Капоти за ролята на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани“ 

Труман Капоти e избрал Монро за главната роля в „Закуска в Тифани“ и тя дори изиграла две сцени за него. „Тя беше ужасно добра“, каза Капоти по-късно. В крайна сметка тя не приема ролята, защото нейният съветник и актьорски консултант не смятали, че това е типът герой, който трябва да играе. Капоти изобщо бил разочарован от избора на Одри Хепбърн за ролята.

Портретът на Мерилин Монро отива на търг за начална сума от 200 млн. долара

8. Мерилин мразела да стои пред камерата

След като работи с Монро в Bus Stop, номинираният за Оскар актьор Дон Мъри отбеляза, че макар талантът й да е неоспорим, тя никога не се е чувствала напълно комфортно пред камерата. „Тя беше много опитна филмова актриса, но можеше да забрави толкова много от механичните техники. Тя постоянно пропускаше и бъркаше някъде. Мисля, че беше липса на увереност. За някой, когото камерата обичаше, тя все още се страхуваше да застане пред камерата."

Холивудското училище за звезди "Лий Страсбърг" открива курс в България

9. Блясъкът на Мерилин Монро пред камерата не e бил съвсем естествен

Преди да бъде нанесен гримът й, Мерилин намазвала слой крем или вазелин, вярвайки, че това я прави да изглежда по-сияйна пред камерата и да се пази от слънцето. 

Въпреки масовата мода в Калифорния, не мисля, че загорялата кожа е по-привлекателна или по-здравословна“, казва веднъж Монро. 

Парфюмът „No 5“ на „Шанел“ навършва 100 години

10. Мерилин Монро си падала по интелектуалци

Бракът на Монро с писателя Артър Милър вероятно е показател за това, но има още доказателства. Някога Монро е била съквартирантка с актрисата Шели Уинтърс, която каза, че са направили списък с мъже, с които искат да спят, просто за забавление. 

„Каквото и да означава „влюбен“... и още запомнящи се цитати на Чарлз (снимки)

На нейния списък нямаше никого под 50 години. Никога не успях да я попитам, преди да умре, колко от списъка си е постигнала, но в нейния списък беше Алберт Айнщайн и след смъртта й забелязах, че на бялото й пиано имаше негова снимка в сребърна рамка“, съобщи по-късно Уинтърс. 

11. Мерилин Монро е била лоялна към Артър Милър, дори да е смятала, че това излага кариерата й на опасност

През 1956 г. бъдещият съпруг на Мерилин - драматургът от "Тигел" Артър Милър, е призован да свидетелства пред Комитета за неамерикански дейности на Камарата на представителите. Когато това се случило, от знаменитостите се очаквало да назоват имена на хора, за които се твърди, че са участвали в комунистически дейности. Милър отказал да го направи, което можело да го вкара в затвора. Сериозният ангажимент на Мерилин към Милър вероятно е попречил на драматурга да бъде осъден. Той обявил плановете им за сватба по средата на показанията си.

„Любовта е всичко“: Том Ханкс и Рита Уилсън празнуват 35 години сватбен живот

12. ФБР има досие за Мерилин Монро

Досието на ФБР за Монро вероятно е отворено поради връзката й с Милър и неговите „неамерикански“ дейности, съчетани с молба, която е отправила - да посети Съветския съюз през 1955 г. 

13. Къщата на Мерилин Монро е била подслушвана

Единствената къща, притежавана някога от Монро, скромна хасиенда в Брентуд, Калифорния, е закупена от семейната актьорска двойка Майкъл Ървинг и Вероника Хамел в началото на 70-те години на миналия век, приблизително десетилетие след смъртта на Мерилин там. По време на реконструкция двойката открила сложна система за подслушване на телефони от държавен клас, която се простирала из цялата къща.

Съпругата на Кевин Костнър подаде молба за развод след 18 години брак

14. Мерилин Монро е била начетена

Лавицата с книги на Монро била изключително впечатляваща. Към момента на смъртта си тя притежава повече от 400 тома, включително няколко първи издания. От хилядите си снимки, тя харесвала особено тези, които показват, че чете. Когато един режисьор веднъж я заварил да чете „Писма до млад поет“ на Р. М. Рилке, той я попитал как го е избрала. 

В нощите, когато нямам какво друго да правя, отивам в книжарница „Пикуик“ на булевард Холивуд и просто отварям книги на случаен принцип и когато попадна на страница или абзац, които харесвам, купувам тази книга. Така че снощи купих тази“, казала му тя.

Червеният килим на Met Gala: Кои бяха най-добре облечените знаменитости? (снимки)

15. Мерилин Монро помогнала на Ела Фицджералд да работи в Mocambo Club

На Ела Фицджералд първоначално е била отказана работа в нашумелия тогава клуб поради нейната раса. Голямата фенка на Фицджералд, Монро обещала да бъде на първия ред всяка вечер, ако Морисън бъде допусната в клуба, гарантирайки огромна реклама за клуба. Собственикът се съгласил и Монро спазила думата си. 

След това никога повече не ми се наложи да свиря в малък джаз клуб. Мерилин беше необичайна жена, изпреварила времето си. И тя не го знаеше“, каза Фицджералд. 

Урок по семпъл блясък: Най-добре облечените звезди на червения килим (снимки)

16. Мерилин Монро трудно запомняла реплики

Смешното беше, че тя не можеше да свърже две изречения“, каза Дон Мъри, актьор, който партнира на Монро във филма „Автобусна спирка“ от 1956 г. Въпреки че някои го описават като липса на професионализъм, други, включително Мъри, вярват, че това е нервна реакция.

17. Гардеробът на Мерилин Монро струвал цяло състояние

На цена от 1 267 500 долара прозрачната рокля с камъни, която Монро носи, когато изпява култовия рефрен "Честит рожден ден" на JFK през 1962 г., поставя световния рекорд за най-скъпата дреха, продавана някога. Колекционерска компания купи роклята за 4,6 милиона долара през 2011 г. Tommy Hilfiger купи нейните дънки от River of No Return на Ото Премингер за 37 000 долара и ги даде на Бритни Спиърс като подарък.

Как изглеждат 20 известни дами без професионален грим (снимки)

18. Франк Синатра подарил на Мерилин Монро куче на име Маф

Малтийският териер е подарък от Франк Синатра, а пълното име на кучето беше Mafia Honey, което очевидно е намек към предполагаемите престъпни връзки на Синатра. След смъртта на Монро Маф е поет от секретарката на Синатра, Глория Ловел.

19. Кучето Маф "написва" книга през 2010 г.

През 2010 г. авторът Андрю О'Хейгън пише „Животът и мислите на кучето Маф и неговата приятелка Мерилин Монро“ - художествено произведение, написано от гледната точка на Маф.

Снимки, които знаменитости си публикуват vs снимки от професионални фотографи

20. Джо ДиМаджио и Франк Синатра веднъж  се опитали да хванат Мерилин Монро в изневяра

През 1954 г. Joltin' Joe и Old' Blue Eyes вечеряли заедно, когато частен детектив, нает от DiMaggio, им съобщил, че Мерилин е с друг мъж точно в този момент, в къща недалеч от ресторанта. Те събрали тълпа и нахлули в къщата, където тя уж била на среща.

Едва когато счупили ключалката на вратата и нахлули вътре, правейки снимки, разбрали, че това е напълно грешната къща. Собственикът на къщата завел дело. Две години по-късно Синатра трябвало да свидетелства пред Сената на щата Калифорния. Собственикът на къщата, секретарката Флорънс Коц, получила 7500 долара обезщетение за травмата си.

Мила Йовович продава на търг рокля и дава приходите за благотворителност в Украйна (видео)

21. Мерилин Монро и Джо Ди Маджио са били женени само 8 месеца

Романсът им е скандален, но Монро е омъжена за втория си съпруг Джо ДиМаджио само за 274 дни. Въпреки че много неща допринасят за развода им, скандалната "сцена в метрото", в която бялата рокля на Мерилин се издига нагоре, се казва, че е била последната капка, която е преляла чашата. Сцената е заснета пред голяма тълпа от медии и минувачи, а ДиМаджио се ядосва колко много се излага съпругата му. Двамата се скарали за това и според някои доклади ДиМаджио се разболял.

Почина модният дизайнер Пако Рабан

22. Уорън Бийти е един от последните хора, които са видели Мерилин Монро жива

25-годишният Уорън Бийти присъствал на парти в къщата на актьора Питър Лоуфорд, когато срещнал Монро за първи път. Тя го помолила да се разходи по плажа с нея. Смъртта й беше обявена на следващия ден.

23. Имението на Мерилин Монро печели много повече пари след смъртта й

В разгара на кариерата си Мерилин имала договор за милиони долари за два филма. През същия период от време Елизабет Тейлър получила 1 милион долара само за ролята си в Клеопатра. Изчислено е, че Мерилин е имала около 20 милиона долара към момента на смъртта си, а в наши дни къщата й струва около 30 милиона долара годишно.

Вивиан Уестууд в снимки: От пънк до пионер и активист на модния подиум

24. Да бъдеш погребан близо до Мерилин Монро е голяма работа

След смъртта си Монро е погребана в гробището Westwood Village Memorial Park в Лос Анджелис. ДиМаджио първоначално притежавал парцела над нейния, но го продал. Купувачът бил Ричард Пончър, фен, който поискал да бъде обърнат, когато бъде погребан, за да може да лежи с лицето надолу върху Монро. Очарователно. Въпреки че съпругата му изпълнила молбата, тя промени решението си през 2009 г. и обяви парцела за продажба в eBay. Той донесе колосалните 4,6 милиона долара, но купувачът по-късно се отказа.

Известният Хю Хефнър купи парцел точно до нейния. Въпреки че тя красеше първата корица на Playboy, двамата никога не се срещнаха. „Чувствам връзка с нея, защото тя беше ключът към началото на Playboy“, каза той. Когато Хефнър почина през 2017 г., той беше погребан в парцела, който беше купил за 75 000 долара през 1992 г.

Снимки: Getty Images

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм