Актрисата Ирмена Чичикова стартира до дни инстаграм-профил, в който ще чете любима поезия. Това съобщи самата тя в ефира на предаването „Реактивно“ в рамките на радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“.

Ирмена Чичикова се надява публиката да се върне в театралните салони и кината, защото въпреки възможностите да се излъчват постановки с помощта на интернет, липсата на контакт със зрителите лишава от съпреживяването на изкуството и творците и зрителите.

„Разбира се, тревогата премина през мен, но не й се оставих и си казах, че ще си подаря това време, за да си почина по някакъв начин. Защото през последните повече от 10 години не съм се спирала и съм била непрекъснато в движение – на път, в различни градове, в различни държави, спяла съм в различни легла. И това да си останеш в къщи два месеца последователно е до някаква степен удоволствие“, разказа Ирмена Чичикова.  

Прежалих това, което осъзнах, че няма да ми се случи през тези два месеца – всички пътувания, проекти, допълни тя.

Ирмена Чичикова не се опитва да допуска мисълта, че вирусът ще наложи нова реалност или „нова нормалност“ в живото изкуство, като запази за дълго дистанцията между творците и публиката. По-скоро съм наясно, че това ще отнеме време психически да се настроим обратно, да възприемем това, че трябва да сме просто по-предпазливи и осъзнати, коментира тя.

„Надявам се, че публиката отново ще се върне в салоните, в театрите и кината, на концертите. Наистина не мога да си представя това изкуство да се случва без контакта. Защото това е живо изкуство и то се изгражда благодарение на досега с публиката“, каза още актрисата.

Разбира се тези нови т.нар.норми и форми, в които всички се вкарахме волю или неволю по някакъв начин са интересни. За опит, за експеримент – да пробваш какво е, да усетиш и тази тръпка, коментира тя по повод опитите за излъчване на постановки и концерти чрез интернет.

Самата тя в началото на изолацията е гледала театър у дома, постановки до които не е могла да се докосне, но смята, че това носи удоволствие до време. „Но съм абсолтно сигурна, че и публиката и самите артисти осъзнават, че живият контакт не може да бъде заменен“, смята Ирмена Чичикова.  

И добави: "Много страдаме от това, че нямаме досег с публиката, стоим в някакъв балон на неведение и очакваме. Аз имам търпение и вяра – и се опитвам да правя това, което мога – да се включвам в артистичния живот в тези времена по свой начин, който хем да ме удовлетворява, хем да носи и някакъв вид удоволствие на хората, които ще го гледат".

Тя съобщи, че до дни стартира инстаграм профил, в който ще чете любима поезия. „При мен тръгна малко на шега, с идеята да вълнувам само познатите си и близките си, но сега започва да се разгръща. Доколкото имам възможност и доколкото сме все още в тази ситуация, ще се занимавам с това. Това е моето справяне с тази ситуация - да търся новите форми за себе си“, разказа още Ирмена Чичикова.

Чуйте част от думите й в ефира на Дарик, слушайте и целия разговор с Ирмена Чичикова в предаването „Реактивно“.