„Ако някой родител си позволи да промени местожителството на детето, да го запише в училище в друга държава без съгласието на другия родител, това се води родителско отвличане“. Това коментира адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска в предаването „Кой говори“ на Дарик радио. 

След като България влезе в Шенген от 31 март по въздух и вода, е възможно само един от родителите да изведе детето в друга държава без декларация за съгласие от другия. 

„Трябва да се отбележи, че това напускане на страната важи само за краткосрочни пътувания като: концерт, лятна ваканция, лагер и други, но детето трябва да се върне в периода, който се позволява от правата на лични контакти с другия родител“, каза още адвокат Бекирска.

По думите ѝ, според Хагската конвенция в рамките на шест седмици, трябва държавата, в която се намира детето да го върне“, каза тя. 

Бекирска обясни, че процедурата по връщане на детето се осъществява между двете държави- държавата, от която е детето и тази, в която се намира, а не между родителите, тъй като това е процедура на „високо ниво“ и е в нарушение на основните права на детето в международен мащаб.

За провеждане на самата процедура по връщане на детето Бекирска открои няколко важни 
стъпки: 

Първо трябва да се локализира детето и да се уведомят Интерпол или Европол. 

Второ - родителя да сигнализира на българската полиция и полицията в дадената страна. 

Трето - да се върне детето в държавата.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.