При повечето държави в ЕС инфлацията върви надолу през последните месеци, затова няма да има компромис за България, какъвто имаше за Хърватия по отношение на еврозоната. Това заяви в предаването „Кой Говори“ по Дарик журналистът Йордан Бързаков.

В момента има една тенденция за рязък спад на инфлацията, включително и България върви надолу, но няма причина да очакваме някаква по-сериозна отстъпка. Напомням, че Литва, членка на еврозоната от 2014 г., имаше индикативна дата за 2005 г. – тоест 1 година след влизането си в ЕС, но й беше отказано за 0,2% разлика. Така че случаят с Хърватия беше специфичен и частен и беше част от конюнктурата от 2023 г.“

Йордан Бързаков: За България няма да има компромис като този за Хърватия по отношение на еврозонатаЙордан Бързаков, Дарик радио

Политическата нестабилност у нас може да забави влизането ни в еврозоната, но това никога няма да бъде казано ясно по този начин от Брюксел, допълни още Бързаков и подчерта:

България има определени съмнения дали ще успее да изпълни дефицита от 3% до края на тази година. До 2020 г. страната имаше 1, 2 години с бюджетни дефицити, при това доста малки, през другото време имахме доста големи излишъци. Проблемът беше, че не можехме да спестяваме тези пари и да ги държим в резерва. Харчихме ги на края на годината с правителствени постановления.

През тази година записахме дефицит от 3% по Закона за бюджета, но се създадоха притеснения по така наречения Фонд за сигурност за енергийната електросистема. Там добавихме едни 1 млрд. Лева, има допълнителни разходи по енергийната система, раздаване на бонуси, те изтъняват бюджета допълнително.“

Според журналиста има съмнения дали ще изпълним дефицита от 3% до края на годината, нещо което до преди няколко години не се беше случвало. Най-големият проблем, според Бързаков, е неизпълнението на събиране на приходи, което може би говори за надписване на очакваните приходи.

Бързаков потвърди прогнозата на редица водещи финансисти, че 01.01.2026 г . ще е най-добрият вариант за въвеждане на еврото, а и по-реалистичен от 2025-та. „Еврозоната и еврото няма да ни направят бедни или богати, това е инструмент, който да се използва от управляващите като шанс за привличане на инвестиции“, заключи журналистът.

Целия разговор, слушайте в прикачения звуков файл.