Министерството на електронното управление започва работа по удостоверяване на машините. 

В прессъобщение до медиите се казва, че след окончателното решение на Върховния административен съд, според което удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление, министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори.

В текста се казва още, че в края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

По-рано на заседание от ЦИК решиха да изпратят писмо до Йоловски, който в спешен порядък да отговори какви действия ще предприеме по посоченото решение на Върховния административен съд.

От партията на Бойко Борисов излязоха с първи коментар след решението на Върховния административен съд да върне машините за гласуване в изборния процес. От ГЕРБ призоваха опонентите си да не политизират темата.

„ГЕРБ винаги сме заявявали, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват! Призоваваме политиците да уважават решенията на независимите български институции. Да не ги политизират и да не ги използват за партийна пропаганда!”, пише в позицията на партията, публикувана във Фейсбук страницата им. До момента от ГЕРБ не са коментира изборните резултати.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм