Украйнският внос спря, но това не вдигна цените на българската стока.

Ако Украйна влезе в ЕС, в украинските зърнопроиозводители ще трчбша да спазшат всики правила, които спазваме и ние. Това каза за предаването „Агросвят” Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Трябва да се има предвид, че инфлацията оскъпи производството, а европейския земеделец е длъжен да изпълнява строги регламенти, които допълнително оскъпяват производството”, допълни Жекова.


"Обидно е хора, които не разбират от земеделие да обясняват как стоят нещата в него. Секторът зърнопроизводство субсидирания у нас, но и най-ниско финансирания на база декар. В България има 35 млн. декара обработваема земя, за която се получават 33 лв. субсидия, на която се плаща данък печалба", допълниха Радостина Жекова и председателят на НАЗ Илия Проданов.

България е в топ 5 на производителите на слънчогледово олио в света и за да запазим тази водеща позоция, трябва да работим на пълен капацитет. Затова е необходима суровина за производство, заяви в ефир на Дарик председателят на сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев. Той отрече да има спор с българските зърнопроизводители. „Искаме да купуваме роден слънчоглед, но само на пазарни и реални цени. Световните борси определят цената. Забраната за внос от Украйна е безсмислена и няма да промени борсовите цени. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм