"В никакъв случай не можем да говорим, че няма да има отопление в България или ще се умира от липса на ток и газ през тази зима". Това заяви старши икономистът в Институт “Отворено общество” Георги Ангелов в „Кой говори“ по Дарик радио.

Цената на природния газ през ноември остава същата като през октомври

„В България малко се потребява газ, има излишък от ток, не е толкова трудно да се премине от едното към другото. По-добре да се инвестира в електрическата мрежа, където има ток, отколкото да даваме милиарди, за да докараме от „Газпром“ някакъв газ, който може да спре във всеки един момент“, допълни той.

Откъде България може да получи газ

По негови думи страната ни е голям производител и износител на електроенергия. „От пролетта насам виждаме процес на инсталиране на климатици, термопомпи, за да се ползва по-евтино гориво. При тази цена на тока, нощния ток, няма причина да се ползва газ, ще се изплати един климатик за седмици“, категоричен е Ангелов.

Росен Христов за интерконектора: От 1 октомври очаквайте да потече газ

Според енергийния експерт Васко Начев нещата, приведени от практическа гледна точка, изглеждат различни. „Всичките тези мерки, опции и варианти в повечето случаи те не са изпълними от днес за утре. В големите градове електропреносната мрежа няма да издържи. Тогава ще бъдем принудени да се въведе някакъв краткосрочен режим, един квартал, друг квартал, за да се покрият тези нужди.“

„При нас системите, които работят на мазут, в продължение на години не са пипани. За да се приведе такава система, са необходими месеци и много работа“, обясни Начев. 

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм