Платформата за сътрудничество на балканските градове организира Ифтар за 5 хиляди души на площад „Селимие“ в Одрин.  

На нея присъстваха Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, заместник-председателят на българското Народно събрание Филиз Хюсменова, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, генералният консул на Р. Турция в Бургас Толга Оркун, генералният консул на Одрин Борислав Димитров, губернаторът на Текирдаг Реджеп Сойтюрк, генералният консул на Хърватия в Истанбул Ивана Зерец, Румънският генерален консул в Истанбул Мадалина Дину, Северна Македония генерален консул в Истанбул Идрис Фазлиоски и други официални гости.

Одринско-балканската среща на Програмата - Ифтар започна с концерт с химни на Балканския симфоничен оркестър и Одринския държавен ансамбъл за турска и румелийска музика. Програмата продължи с четене на Свещения Коран пред 5 хиляди души, заедно с призив за молитва.

Губернаторът на Одрин г-н Йунус Сезер в речта си по време на програмата, сподели че в този ден са събрани хора от всяка религия, всяка нация, всяка култура. „Това единство е отражение на богатството на балканската география. Нашата цивилизация е цивилизация, която представя на света опита от съвместния живот в мир с хора, които имат много различни характеристики, въпреки че техните вярвания, култури и цветове са различни“, коментира областният управител на Одрин.

Г-н Сезар заяви, че всички заедно са изпитали радостта от Ифтара, а Рамадан е месецът на единството, солидарността и сътрудничеството. Заявявайки, че ислямската цивилизация е цивилизация на любовта, уважението и лоялността.

Президентът на турската Дирекция по религиозните въпроси г-н Али Ербаш в своята реч, сподели че опита да живеем заедно, независимо от вяра, раса или език, е тема, която можем да дадем за пример на целия свят и която ни прави щастливи, когато погледнем назад в историята. 

Основната цел е да се предприемат важни стъпки, които да обединят балканските градове с Одринската платформа за сътрудничество, да изградят общо бъдеще, чрез укрепване на приятелствата и братството, които да надхвърлят границите. Балканските градове трябва да се стремят да консолидират братството от историята и културата, да укрепят връзките във външната търговия и инвестиции, туризъма, културата и изкуството, селското стопанство, образование, природни бедствия и хуманитарна помощ и др.
Той благодари на областните управители, кметове и братя, които са били домакини в техните градове, за уникалното си гостоприемство осъществено през месец Рамадан.

Ифтар-програмите са организирани в 9 града в България, Северна Македония и Гърция.