След изминалата събота и неделя, когато в района на София бе по-скоро есен, отколкото лято, август отново си връща правата на истински летен месец и ще ни покаже, че може да бъде горещ.

Слънчев вторник, затоплянето продължава

Прогностични максимални температури в следващите пет дни. ClimateReanalayzer

От днес до събота, включително, температурите ще се повишават от ден на ден и в четвъртък и петък ще бъде най-горещо за този период.

Сегашната суша в Европа е най-тежката от 500 г. насам

В равнините на страната, особено в Дунавската равнина, както и в Тракия, се очакват температури до 38 - 39 градуса. Добрата новина е в това, че тези по-високи температури, това горещо време, ще бъде сревнително карткотрайно около три дни, след което температурите ще се понижат и ще бъдат около обичайните за края на август.

Река Рейн пресъхва: Германската икономика е застрашена

В сряда, четвъртък и петък вероятността за валежи е много малка, ще е предимно слънчево, сухо и все по-топло, в следобедните часове - горещо. 

В петък ще измерим най-високите температури за този период, но тогава над западните райони на страната ще започне промяна и там на отделни места е възможно да превали и прегърми. 

Тайфунът „Меари“ удари Япония

В събота промяната ще продължи, атмосферата ще се лабилизира допълнително и на много места ще има превалявания с гръмотевици, по-активни в следобедните часове и привечер. 

Температурите ще започнат да се понижават и на северозапад и запад вече ще са по-ниски, докато на изток ще останат сравнително високи.

В неделя и особено в понеделник времето ще остане нестабилно, с възможност за образуване на купесто-дъждовна облачност, превалявания на много места и гръмотевична дейност. 

От следващия вторник нататък ни чакат няколко дни с по-стабилно време, нормални за август температури, и с ниска вероятност за валежи. 

Според моделите към днешна дата такова ще се запази времето почти до края на август.

Прогнозата за високи температури в края на тази седмица и сухото време, което продължава над страната запазва опасността от избухването на пожари. Бъдете внимателни. 

Възрастните и децата, особено в четвъртък и петък, да внимават с горещините, нека си стоят по домовете в следобедните часове, когато ще е и най-горещо.

Първата половина на август у нас е нормална, като изключим липсата на съществени валежи, в температурно отношение месецът не се отличава с нищо.

Над Западна Европа нещата също се променят в тези няколко дни, до края на тази седмица. След горещините там идва период на повече валежи и по-хладно време, което вероятно ще даде глътка въздух и на реките, които са на много ниски нива, а в медиите говорят за невиждана 500-годишна суша.

Разбира се, това са медийни преувеличения, топлото и сухо време в Западна Европа не е прецедент, в исторически план е имало периоди с много по-силно изявена суша, дори през изминалите 150 години се открояват сухи години, като 1921 и 1976 година, разбира се и 2018 година. Но според научните данни тези сухи периоди в Западна и Централна Европа не могат да се мерят със сушите по време на слъчевите минимуми, особено на слънчевия минимум на Далтон.

Вижте повече подробности тук.

Изводът е, че нищо необичайно не се случва с климата на Европа, и нищо необичайно не предстои.

По-необичайна обаче е обстановката в Атлантическия океан, където според Американския център за изследване на ураганите вече трябваше да бушуват невиждани бури и да заплашват американците с разрушителни ветрове и валежи.

Нищо подобно. В Атлантик е спокойно и няма нито една буря, която да заслужава внимание, независимо че сме в разгара на сезона на ураганите. Това трябва да означава нещо, но какво? Това е въпрос за 1 млн. долара.

Сезонът на ураганите започва на 1 юни и завършва на 30 ноември, така че има време да навакса, но е доста необичайна липсата на всякаква ураганна активност в средата на август. На фона на прогнозите за климатични катастрофи, невиждани бури, проливни валежи и още подобни ужаси, природата изглежда ни дава урок, че нещата са значително по-сложни и трудни за прогнозиране, отколкото ние си представяме.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм