На 18 и 19 октомври в Художествена галерия - Русе художници, поети и артисти представят проекта „Без дистанция“. Той включва нови творчески методи, като залага на разнообразието при представянето на различни форми и жанрове – изобразително изкуство, поезия, театър. Фокусира се върху международното сътрудничество с артисти и специалисти от Северна Македония, обединявайки 33 творци в изкуството, което сближава.

На 18 октомври от 18.00 ч. в Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба с 40 творби на 10 български и 10 македонски съвременни художници, които ще скъсят изкуствената дистанция в отношенията между двата народа. По време на откриването русенски поети и писатели ще поднесат на зрителите своеобразен поетичен пърформанс, предлагащ артистичен прочит на картините.  На 19 октомври, от 18.00 ч. актьори от Държавен Куклен театър – Русе ще осъществят връзката между слово и изобразително изкуство, между българи и македонци, между артисти и публика. Изложбата в Художествена галерия – Русе ще продължи до 8 ноември, след което в периода 17 ноември – 7 декември ще гостува в град Куманово в Северна Македония по покана на Национална институция Културен център „Трайко Прокопиев“.

Проектът „Без дистанция“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Реализира се в партньорство с Национална институция Културен център „Трайко Прокопиев“, Куманово и с подкрепата на Културно-информационен център на Република Северна Македония в София.