Сутрешна температура от 6 градуса в покрайнините на София напомня, че есента влиза в правата си. И независимо че през деня е топличко, дори с температури над климатичната норма за този прериод от годината, студът сутрин ни казва, че навлизаме здраво в есенния сезон.

Но имаме добри новини - очертават се още дни с предимно слънчево и сравнително топло време, поне до края на тази седмица. Вероятността за валежи ще е малка, времето ще е предимно слънчево и сравнително топло в следобедните часове. Максималните температри ще са от 20 до 25, 27 градуса. Това са температури малко по-високи от климатичната норма за началото на октомври.

Очертава се идващата събота и неделя да са също хубави, предимно слънчеви и топли.

В началото на следващата седмица обаче вероятно ще захладнее малко, температурите ще се понижат и дневните ще са по-ниски с 4 - 5 градуса. Синоптичните модели се разминават по въпроса дали около 10-и октомври ще видим превалявания, тази дилема ще бъде решена в петък на редовното заседание на Синоптичната комисия. Има вероятност около 10-и да превали.

И след като прогнозата е толкова хубава за следващите десетина дни, въпросът е кога времето все пак ще се развали и ще напомни, че есента е тук?

Според моделите към днешна дата, има вероятност след 12 - 13 октомври да се формира средиземноморски циклон, който да окаже влияние на времето над Балканите и да донесе у нас захлаждане и валежи от дъжд, а в по-високите части на планините, над 1900 метра - и от сняг.

Това е далчена прогноза, към края на възможността на синоптичните модели да правят прогнози, но на базата на статистиката за октомври, неминуемо ще бъдем посетени от средиземноморски циклони, въпросът е кога. 

Все пак нека гледаме оптимистично, идващите дни не ни поднасят неприятни изненади и това е хубаво.

Специализираните сайтове за сезонни прогнози направиха преоценка на предвижданията си за предстоящата зима в Европа.

Сезонна прогноза за валежите от сняг над Европа за периода декември - февруари 2023/2024 на европейския прогностичен модел. Виждаме прогноза за повече сняг на Балканите и в нашата страна. severe-weather

Според последните обновления, заради радвитието на Ел Ниньо в екваториялните части на Тихия океан, предвижданията са за малко по-топла от обичайното зима в Европа, с по-малко сняг в централните и западни части, без Алпите, но с повече валежи над Балканите и над Скандинавските страни. Част от сезонните прогнози дори показват повече сняг над нашата страна още от декември, та чак до февруари.

Тук правим уточнението, че това е сезонна прогноза и подсказва тенденция, а дали ще се реализира, е съвсем отделен въпрос. 

Ще изчакаме до началото на ноември, когато ще има ново обновление на сезонните прогнози за зимата в Европа и тогава ще видим, дали тази прогноза се потвърждава, или не.

Все пак сезонните прогнози са спекулативни, така че приемете това като любопитен факт, а не като истинска прогноза.

Вероятно обаче зимата ще бъде по-снеговита и по-студена от изминалата, защото изминалата зима беше по-скоро изключение - много топла и с малко сняг.

Но да загърбим спекулациите, чакат ни няколко хубави есенни дни, подходящи за подготовка на зимнина, ремонт на покриви и разходки сред есенната природа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм