Март си върви топъл и ще приключи със значително по-висока средна температура от обичайното. Но това не изключва и временни застудявания. Такова застудяване се очертава да настъпи над страната в началото на следващата седмица, като температурите ще се понижат значително, ще има и валежи, дори от сняг в по-ниските части на планините и в предпланините.

В събота и неделя времето ще е типично пролетно, предимно слънчево с повишаващи се дневни температури, като в неделя ще е по-топло от събота, но в неделя ще започне и промяната към влошаване.

Още следобед в неделя, от северозапад, облачността ще се увеличи и към края на деня ще започнат превалявания на северозапад. През нощта срещу понеделник влошаването на времето ще продължи, вятърът от северозапад ще се усили, температурите ще започнат да се понижават.

Валежната зона ще се разпростира от северозапад на югоизток и на места температурите ще паднат доста бързо до около 2 - 4 градуса над нулата. По високите западни полета е възможно да прехвърчи и мокър сняг, в планините ще се увеличи снежната покривка, като повече валежи ще има в планинските райони на юг, както и в Предбалакана.

В понеделник лошото време бързо ще се придвижва на изток и до края на деня ще завали и над крайните източни райони. Възможно е през старопланинските проходи да има временни затруднения в движението заради новия сняг, който ще вали.

В планинските райони ще се създаде по-трудна пътна обстановка.

За момента синоптичните модели прогнозират бързо преминаване на зоната с валежи от запад на изток и до края на понеделник и през нощта срещу вторник да спрат навсякъде в страната. В понеделник температурите ще се понижават, най-много на северозапад и по високите западни полета, както и в планините.

Във вторник вече валежи вече не се очакват и ще започне затопляне и повишаване на температурите. 

До края на следващата седмица атмосферата остава динамична, но затоплянето ще продължи, като към края на седмицата дневните температури ще надхвърлят 20 градуса.

И в сряда, и в четвъртък на места се очакват превалявания, заради преминаването на средиземноморски циклон западно от Балканите.

Според по-дългосрочните прогнози и до началото на април времето ще е по-топло от обичайното, като на места температурите през деня могат до достигнат и надхвърлят 25 градуса.

В края на средносрочната прогноза нека видим каква е глобалната приземна температура в този момент според специлализирания сайт за нейното измервана temperature.global - 14,52 градуса. Тя е с 0,52 от градуса по-висока от приетата за норма глобална приземна температура, която е 14 градуса,  измерена на 2 метра над земята.