Хотелиери от курорта „Златни пясъци” са силно притеснени за предстоящия летен туристически сезон. Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово и държавата трябва да предприеме спешни мерки за бранша. Говори се дори за фалити заради предвидените мерки за вдигане на ДДС.

"Все още не можем да се съвземем от пандемията. Ако 9% ДДС не се запази, това означава, че автоматично всички разходи ще скочат. Ние сме заложили такъв размер на ДДС в цените. Ако обаче то се върне на 20%, печалбите ще паднат. Има хотели, които може да обявят несъстоятелност", коментира пред NOVA  Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци". 

По думите му сезонът се е свил, а наемането на кадри е станало все по-трудно. 

"Няма служители, които искат да обслужват туристи за краткия период на заетост, който предлагаме. Заведенията имат големи разходи, свързани с енергийните ресурси. Няма да можем да ги покриваме, ако помощта за туризма отпадне", посочи Стоянов. 

Според него предварителните проучвания сочат, че първите туристи ще пристигнат в морските ни курорти след средата на юни. 

"Губим крилата на сезоните, активният остава юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето записването все още е много слабо. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата - обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира", добави Станислав Стоянов.