Хасковският окръжен съд отказа екстрадирането в Турция на 63-годишния пенсиониран полковник от турската армия и адвокат Мустафа Гьокташ. Заседанието по казуса продължи над четири часа и половина. Решението  не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 7-дневен срок пред  Апелативен съд – Пловдив.


Офицерът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. В родината си Гьокташ е  обвинен за убийството на интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу, а също и за участие в престъпна група. Самият Мустафа твърди, че е невинен и отрича да има каквато и да било връзка с екзекуцията на писателя.


„Ако ме екстрадирате, аз и семейството ми оставаме без никакви гаранции за живот“, каза Гьокташ пред хасковския съд. В съдебната зала той посочи, че в Турция не се спазвали човешките права, за което имало заведени 133 000 дела. Адвокатите му Иван Иванов и Антон Попов също акцентираха върху това и дори цитираха резолюция и доклад на Европейския парламент.


Турски власти бяха изпратили официално уверение до съда, че при евентуално уважаване на искането за екстрадиция срещу Мустафа Гьокташ няма да има нехуманно отношение и ще му бъде осигурен справедлив процес.


Окръжен съд - Хасково прие, че представените в хода на производството уверения от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права. Те са свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава, прие съдът. Според решението му са налице основанията за отказ, предвидени в чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Относно обвинението за членство в организация, образувана за извършване на престъпление, съдът прие, че е погасено по давност, съгласно българския Наказателен кодекс.