Доброто е спасението за народа ни! 

Дните преди и по време на Коледа са този период в годината, в който търсим доброто в себе си, но и за другите.

Доброто е "заразно" и можем да направим първата крачка към него във всеки момент от живота си. Доброто, което правим от сърцето си - чисто и лично - зарежда и дава усещане за пълното, истинско изживяване на радостта. Тогава то е осъзнато и отваря врати"Това сподели в ефира на Дарик адвокат Златка Златева, която е основен координатор на инициативата „Благотворителни кошници“, заимствана от Антъни Робинс. Самата тя  се повлиява от каузите на Ясен Николов, създател на фондация "Деца на България".

Хубавата и искрена усмивка може да "разтопи" сърцето и на най-недобронамерения човек, смята изследователят на българската култура и издател Петър ПетровСпоред него българинът е добротворец по душа.

Той е и голям пътешественик, основател на фондация "Живите български корени", чиято мисия е да популяризира българското културно-историческо наследство. Създател е и на един от най-красивите календари в страната, с модели, облечени в автентични български носии, който тази година носи името "Девойко мари, хубава".

"Младите момичета се променят в момента, в който облекат традиционна българска носия. Всяка шевица, всеки символ и цвят в българската носия има смисъл и носи сила.  Въздействието, което тя има е поредното доказателство, че силата на народа ни ни се предава от всичко, което е свързано с нашите корени и което пазим"категоричен е Петър Петров. 

Остава ли без "солта си" българската земя? 

Днес много семейства у нас са разделени,  младите хора  учат и работят далеч от родителите си, далеч от дома и близките си. Все повече възрастни хора остават сами и са в мило очакване семейството да се събере за най-топлите празници. Именно това поколение е последният пазител на българските традиции и обичаи и носи отговорността да предаде знанието на следващите поколения.

Малко са населените места в България, където възрастните хора предават това знание на младите. В Разлог традицията повелява, женитее, които имат внучета под една годинка, да празнуват Бабинден заедно с бебетата, които се наричат "бабинче". Те играят заедно специално хоро. Това е феномен, който не съществува на друго място в странатаразказа още Петър Петров.

Как да търсим живите българки корени, които ни дават сили да бъдем добротворци и да живеем със смисъл? Слушайте в „Новото време“ по Дарик, с водещ Аида Марковска и със специалното участие на адв. Златка Златева и Петър Петров от фондация "Живите български корени". 

Адв. Златка Златева участва активно в редица благотворителни каузи и е основен координатор на инициативата „Благотворителни кошници“, благодарение на която, хора в затруднено положение от Пловдив получават хранителни продукти по време на най-големите християнски празници. Тази година, всеки който иска да се включи, може да го направи до 15 декември. Освен с адвокатурата, тя се занимава и с различни духовни практики, свързани със здравето и двигателната култура.

Петър Петров е създател на фондация "Живите български корени", чиято мисия е да популяризира българското културно-историческо наследство. Той издава най-пъстрия и красив календар с модели, облечени в автентични български носии. Астролог, пътешественик и изследовател на българските обреди и традиции. Собственик на агенция „Богора“.

Автор и водещ: Аида Марковска

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров