13,6 градуса е средната денонощна температура в района на София за първите 14 дни на месец май. Това е един от най-хладните майски периоди в последните 25 години. Тази и миналата година, средната денонощна температура в София е била също 13,6 градуса.

За сравнение - най-високата средноденонощна майска температура, за последните 25 години, в района на София, е била през 2013 година - над 18 градуса. Разликата от 5 градуса е съществена.

Хладната и дъждовна пролет ще продължи и в следващите десетина дни показват синоптичните модели. Днес и утре, отчасти и в четвъртък, и в петък, ще има условия за образуване на купесто - дъждовна облачност и на места, но главно над западните планински райони ще паднат валежи придружени и от гръмотевици. Възможни са и градушки. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за това, къде най-вероятно ще се образуват тези опасни явления.

За сряда, синоптичните модели показват доста хладно време в района на София, около 10 - 11 градуса най-висока дневна температура, което не е типично за този период на годината, ще видим дали това ще се случи.

В края на седмицата, времето отчасти ще се стабилизира и температурите ще се повишат, като в събота и неделя те ще се повишат до 27 - 28 градуса в низините на страната. Над западните високи котловинни полета около 25 градуса.

За три - четири дни температурите ще са по-високи, но не необичайно високи, а нормални за май. В началото на следващата седмица нещата отново ще се променят, условията за повече валежи, придружени и от гръмотевици ще са благоприятни и отново ще имаме следобедни превалавяния, на места проливни валежи, усилване на вятъра и възможност за градушки.

Температурите ще се понижат и отново ще са под 20 градуса по високите западни полета, което е хладно за май време.

Хладната пролет се дължи на организацията на атмосферната циркулация в района на Европа, относително по-ниското атмосферно налягане над южните райони на континента и преноса на по-хладни въздушни маси от североизок и северозапад. Нямаме откроен пренос на тоъл въздух от района на Африка и това води да по-хладно време.

Рано или късно тази ситуация ще се промени и температурите ще станат летни, но кога точно ще стане това - предстои да видим.

Глобалната температура остава стабилна, без промяна - 14,62 градуса, с 0,62 градуса над определената за норма приземна глобална температура от 14 градуса. Данните са на специализирания сайт temperature.global