Мрачни сценарии чертаят земеделските производители у нас, заради вноса на зърно от Украйна. На фона на несбъднатите очаквания за рекордни добиви и нарастващи цени на електроенергията, горивата и торовете, секторът е изправен пред опасността от фалити и се готви за протести. Но какво генерира недоволството на бранша? 

Български хляб, но от украинско зърно може да залее родния пазар още тази есен, алармират земеделски производители. Миксът става възможен, след като ЕК взе решение количествата, които излизат от Източноевропейската държава да не бъдат обмитявани от страните–членки на съюза.

Пред Дарик от земеделското министерство отговориха, че у нас са внесени 6 000 тона зърно от Украйна. Зърнопроизводителите обаче подлагат под съмнение тези данни и предупреждават, че скоро можем да станем свидетели на ситуация, при която българско и украинско зърно се смесват в складовете, а на трапезите ни се появи "хляб на солидарността -  миксиран продукт, замесен от международната дружба". 

Коопериране и окрупняване за повече бг зеленчуци по рафтовете

Според председателя на Български фермерски съюз Георги Стоянов, въпреки уверенията за спазване правилата за произход на продуктите, производителите у нас имат притеснения относно качеството на вноса.

„В България спазваме всички регламенти на ЕС, за да имаме качествена продукция. По отношение на вноса обаче, по начина, по който се случва всичко това и с липсата на информация се създава напрежение в сектора. На фона на ситуацията в Украйна и продължаващите вече пети месец военни действия, няма как да знаем кой и в каква степен контролира тази продукция, доколко съответните органи там вършат работата си, третирани ли са посевите с препарати, забранени в ЕС например. Освен това, не знаем, дали заради военните действия, тази продукция не е замърсена. Можем само да гадаем, а има много неизвестни“, коментира пред "Дарик" Георги Стоянов.

Той е на мение, че официалните власти в лицето на Министерството на земеделието, трябва дадат достатъчно информация, с която да разсеят тези съмнения, за да се защити бранша, но и крайния потребител.

„На никой не му е безразлично какво ще сложи на трапезата, с какво ще нахрани децата си. В крайна сметка това е изконното ни право - да имаме чиста храна и усещане за сигурност“, каза председателят на БФС.

От съюза, уточни той, приветстват огласените от ресорното министерство проверки на вносното зърно, но и подкрепят позицията на зърнопроизводителите, които констатират, че ударът върху сектора у нас вече е нанесен. И са нужни спешни решения за овладяване на ситуацията, която е на път да задълбочи задаващата се продоволствена криза.

В условия на скъп ток, високи цени на горивата и торовете, българските производители трудно могат да се противопоставят на конкуренцията на безмитното зърно, казват земеделците.

Георги Стоянов, БФС за протеста на земеделците: Бебето го чуват, когато плаче!

„Очакваните добиви не можаха в най-голяма степен да се изпълнят тази година. Цената на торовете и препаратите у нас скочи неимоверно. Всичко това залага много висока себестойност на българката продукция. И в момента, в който се предлага този внос, се подкопават шансовете на българското земеделие да излезе успешно в тази ситуация. Производителите и сега изпитват големи затруднения“, посочи Стоянов. Още от него, чуйте в звуковия файл: 

Според най-песимистичните прогнози проблемът с украинското зърно ще засегне първо малките производители, а очакванията са, че страната ни ще изпадне и в подобна ситуация и при прибирането на реколтата от слънчоглед, който също може да пристигне от Украйна. Земеделците чертаят черен сценарий - откази и пропаднали слънчогледови насаждения през 2023 година и последващо шоково поскъпване на олиото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм