Лисата на организационно ядро, което да поставя проблемите на земеделието пред държавата е причина протестите на браншовиците да стигат до там, че да се затварят пътища с трактори.

Така коментира пред Дарик протестите на земеделците, чиято продукция пострада при градушки, председателят на Български фермерски съюз -  Георги Стоянов.

Иванов: Държавата стои зад земеделските производители от Садово

Според него, за пореден път става ясно, че критериите за обезщетения при градушки не могат да отговорят на реалностите в бизнеса. „Това е тема, която изисква диалог и ясни искания за промяна в регламента. Въпросът е, кога един продукт се води напълно унищожен. Ако той е деформиран, така или иначе става негоден за пазара и земеделците губят. И да не е 100% пропаднала площ, то със сигурност продукцията няма да бъде 100% реализирана“, каза още той.

По думите му, отдавна е необходим конструктивен диалог между земеделските производители и държавата, за който обаче е нужно обединение на самия сектор. Проблемът, е че секторът на този етап не се консолидира и сигналите са разнопосочни.

„Хората правят това, което считат за правилно, защото целта им е да бъдат чути. При слабо представяне на различни браншови организации, които ги представлява, нормално да използват това, което могат. Разединението пречи за трайно разрешаване на проблемите. Да, излизат с трактори на протест, но нямат друг избор. Бебето се чува, когато плаче. Ако наистина сме обединени, вярвам че ще успеем да стигнем до реално решаване на проблемите, не само при зърнопроизводителите, но и при всички останали отрасли на земеделието. Това е ролята на Български фермерски съюз като стабилна неправителствена организация. Да има привенция, да изпреварваме събитията“, каза още Стоянов.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл: