Призовавам пострадалите от градушки стопани да подават заявления в кратки срокове. Държавата стои зад земеделските производители от Садово и сме готови да направим извънреден прием за подпомагането им, каза министърът на земеделието Иван Иванов пред Радио Пловдив във връзка с падналата градушка в Садово и пораженията върху земеделската продукция, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието.

Пострадалите от градушката в Пловдивско и днес на протест

След неблагоприятното метеорологично явление, земеделският стопанин трябва да подаде в седемдневен срок заявление до общинска служба „Земеделие“ или до областна дирекция за извършване на обследване, обясни министърът. На база на огледа се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка.

Иванов припомни, че тази година пет милиона лева са определени за компенсация на стопани, пострадали от лоши климатични условия. Подпомагането представлява директна помощ, която е в размер до 80% от средните производствени разходи за отглеждането на дадената култура през съответната стопанска година, изчислено на базата на технологични карти, предоставени от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.

Държавната помощ се намалява с 50%, освен ако се предоставя на земеделски стопани, които са сключили застраховки, покриващи минимум 50% от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи.

Министърът изтъкна, че държавата също така подкрепя 65% от стойността на застрахователната полица за земеделските стопани. За 2022 г. за тази помощ е утвърден бюджет размер на 3,5 млн. лв. Срокът за кандидатстване за тази година е от 21 март 2022 г. до 29 юли 2022 г.

Иванов припомни, че според европейските правила фермерите, които са получили подпомагане за 100% пропаднали площи, нямат право на подпомагане по линията на обвързаната подкрепа.

Министър Иванов: Пострадалите от градушките земеделци в района на Садова ще бъдат обезщетени

Държавата подкрепя 65 % от стойността на застрахователната полица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което представлява максимален интензитет, разрешен по регламент. При зърнени и маслодайни култури, включени в обхвата на помощта през 2021 г., се покрива 35% от премията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм